2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bebarangolható lesz a virtuális Titanic

2010. szeptember 2. 13:28

A legújabb expedíció kutatói azon fáradoznak, hogy kiváló minőségű HD-képekkel digitálisan is feltérképezzék a Titanicot, mielőtt az teljesen az enyészetté válna.

A kutatásnak köszönhetően az érdeklődök hamarosan egy 3D-s térkép segítségével barangolhatják majd be a világ leghíresebb hajóroncsát, amelyről csúcstechnológiás, HD-robotkamerák és szonárok által készített képeket készítenek a szakemberek. Eddig több ezer képet és óra videót készített az Expedition Titanic, négyezer méteres mélységben, 600 kilométerre Newfoundland partjaitól. Az RMS Titanic Inc. csapata a következő hónapban tér vissza két hétre a helyszínre, hogy 3D-térképpé alakítsák a felvételeket, amely körülbelül egy évet vesz igénybe.

A szakemberek szerint a legnagyobb veszélyben a hajó eleje van, azonban a hajóorrt, a horgonyt és a védőkorlátokat a vártnál jobb állapotban találták. A világ legnagyobb gőzhajója 1912 áprilisában indult el végzetes útjára, 14-én egy hatalmas jégtömbbel ütközött, majd pár órával később elsüllyedt, fedélzetén több ezer utassal, akik közül 1517-en vesztek a hullámsírba.

Susan Avery, az RMS Titanic-kal együtt dolgozó massachusettsi Woods Hole Oceanographic Institution igazgatója szerint elképzelhető, hogy az idők folyamán néhány új ökoszisztéma telepedett meg a Titanicon. „Meg kell néznünk, hogyan pusztul a hajóroncs, s mennyi időnk van felvételek készítésére” – tette hozzá.

A mostani felvételeken jégcsaphoz vagy cseppkőhöz hasonló, elrozsdásodott képződményeket azonosítottak, ám az oceanográfusoknak a magas tengervízszint és az erős szél miatt azonban vissza kellett menniük Newfoundlandbe, ahol az eddig gyűjtött adatokon azt vizsgálják, mennyire előrehaladott a hajó pusztulása.

A Titanic roncsait Robert Ballard fedezte fel még 1985-ben, a legutóbbi expedíció pedig 2004-ben zajlott. Ezek a kutatások fényképek készítésére és a különböző használati tárgyak –úgy mint cipők, porcelánok – felszínre hozására szorítkoztak, ezért Tim Maltin a 101 dolog, amelyet úgy gondoltál, hogy tudsz a Titanicról, de mégse című könyv szerzője szerint a 3D-képek segítségével sok rejtély oldódhat meg. „Ez meg fogja mutatni, hány hajóablak volt nyitva, amely a hajó elsüllyedéséhez vezetett, a szonár pedig a jéghegy által okozott pusztítás részleteit világítja meg. Ezáltal az emberek még többet tudhatnak meg a hajóroncsról, anélkül, hogy odamennének és kárt okoznának benne.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár