2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tankcsata, lovasroham, ágyúdörgés Pécsett

2010. szeptember 6. 15:02 MTI

Haditechnikai járművek, veteránautók és modellezők, a háborús hagyományőrzés keretében 1500 állig felfegyverzett katona, ágyúdörgés és füst lepi el a baranyai megyeszékhelyt szeptember 11-12-én.

A Hatejamo, azaz az I. Pécsi Nemzetközi Hadi-, Technikatörténeti Jármű- és Modellkiállítás főszervezője elmondta: közel 1500 hagyományőrző segítéségével elevenítik fel a római és a középkor, a napóleoni idők, valamint a második világháború összecsapásait. A rendezvény két napján összesen négy hadijátékban hazánk legnagyobb csoportjai segítenek, de külföldről is - 21 országból - érkeznek résztvevők.

Az ókort az Európában egyedülálló Savaria egyesület katonái képviselik, a napóleoni csatákat csaknem 500 gyalogos, 50 lovas és 20 működő ágyú teszi élethűvé. A második világháborús eseményeket eredeti, működőképes járművek, közte német, szovjet, amerikai példányok és magyar ritkaságok teszik teljessé.

Párját ritkítja az autókiállítás is: a rendkívül ritka járgányokat speciális környezetben vehetik szemügyre a látogatók. Itt tartják több külföldi klub részvételével a vasútmodell modulterepasztal találkozót is, amelyen több kilométer hosszan futnak majd az aprócska szerelvények. A vonatokon kívül láthatók lesznek a legkülönbözőbb guruló, úszó, repülő modellek és makettek. Utóbbiak között olyan sugárhajtású gépeket is találunk majd, amelyek csak méretükben térnek el pilóta vezette társaiktól.

A szervezők nem spóroltak a hellyel: az Expo Centert, a Pécs Plázát, a közte fekvő 12 hektáros területet és a vásártér egy részét használja majd a monstre rendezvény. A kétnapos rendezvény 100 programja mellett kézművesvásár és egészséges gasztronómiai kiállítás is várja az érdeklődőket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár