2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Jad Vasem ezentúl hozzáférhet a lengyelországi archívumokhoz

2010. szeptember 7. 12:24 MTI

A holokauszt áldozatainak és hőseinek izraeli emlékhatósága, a Jad Vasem intézet egy Lengyelországgal kötött megállapodás értelmében ezentúl szabadon hozzáférhet a második világháborús lengyelországi archívumokhoz.

A 34 állami és tartományi archívumban őrzött dokumentumokat nagyrészt a megszállás alatt Lengyelországban működő náci hatóságok állították ki, emellett vannak köztük a gettókban élő zsidóktól származó anyagok is. Avner Salev, a Jad Vasem elnöke szerint e ritka, értékes háborús vallomások rendkívül értékesek lehetnek a történészek számára.

Salev, aki Varsóba utazott a megállapodás aláírására, "valódi előrelépésnek" nevezte az egyezményt a holokauszt-kutatás terén. Mint mondta, a kutatók ezentúl sokkal könnyebben hozzáférhetnek majd olyan anyagokhoz, amelyeket korábban - különösen a kommunista korszakban - gyakran nehéz volt beszerezni.

A Jad Vasem elnöke reményét fejezte ki, hogy az archívumok megnyitása segítséget nyújthat akár 250 ezer, eddig ismeretlen lengyelországi holokauszt-áldozat azonosításában. A jeruzsálemi intézmény a holokauszt 6 millió zsidó áldozatából eddig körülbelül 4 milliót azonosított - közölte. A Jad Vasem a megállapodás értelmében lefénymásolhatja és saját adatbázisába integrálhatja a lengyelországi archívumok több millió dokumentumból álló anyagát, amely így hozzáférhető lesz a kutatók és a nagyközönség számára is - ismertette Esztée Jaari, az izraeli intézmény szóvivője.

A Jad Vasem a közelmúltban a Nemzetközi Vöröskereszttől is kapott dokumentumokat koncentrációs táborokról, gettókról, börtönökről, valamint a világháború utáni kitelepítésekről és emigrációról, összességében 6,5 terabájtnyi digitalizált anyag formájában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár