2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Zsákmányolt műkincsek százai tértek vissza Irakba

2010. szeptember 7. 20:51 MTI

Kiállításon mutatták be Bagdadban azokat a múzeumokból és régészeti lelőhelyekről az amerikai megszállás alatt elrabolt és az országból kivitt műkincseket, amelyek a közelmúltban tértek vissza Irakba.

A hazatért műkincsek között van egy sumér uralkodó 4400 éves szobra is, amelyet az 1920-as években találtak az Irak déli részén fekvő Ur ősi városánál.

Irak a világ egyik legöregebb városi civilizációjának kulturális emlékeit őrzi, ám az országban folyó háborúk és a zavaros állapotok során a felbecsülhetetlen értékű műkincseket széthordták, és zömmel külföldi gyűjtők tulajdonába kerültek.

Az amerikai hadsereget súlyos kritika érte, amiért Bagdad 2003-as eleste után nem segített megvédeni az Iraki Nemzeti Múzeum műkincseit. A fosztogatók feldúlták a gyűjteményt, és ellopták vagy elpusztították az ott talált relikviákat, amelyek hétezer év civilizációjának krónikáját mesélték el a mezopotámiai, babiloni, sumér vagy asszír tárgyi emlékek alapján.

Az irakiak és a világ kulturális illetékesei hosszú évekig küzdöttek a műkincsek visszaviteléért, de kevés sikerrel. Bár az utóbbi hét évben mintegy ötezer darabot visszakaptak, még mindig mintegy 15 ezer műtárgy hiányzik a tavaly ismét megnyílt múzeum gyűjteményéből - mondta Mohammed Muhszen Ali, az intézmény igazgatóhelyettese.

A kedden a bagdadi külügyminisztérium épületében megnyílt kiállítást - amely 542 visszatért műtárgyat vonultat fel - azzal a céllal rendezték, hogy bemutassák az iraki és nemzetközi erőfeszítések sikerét. Mint Hosjar Zebari külügyminiszter hangsúlyozta, nem hagynak fel a kutatással, és továbbra is mindent elkövetnek, hogy az elrabolt műkincseket visszaszerezzék.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár