2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Népszerűek Budapest kincsei Londonban

2010. szeptember 28. 13:26 MTI

Több vezető angol napilap szombati és vasárnapi számában jelent meg elragadtatott kritika a Kincsek Budapestről - Európai mesterdarabok Leonardótól Schieléig című, a londoni Royal Academy of Artsban szombaton megnyílt kiállításról.

A Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria gyűjteményéből összeállított tárlatot Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter nyitotta meg, számos magas rangú brit közéleti személyiség jelenlétében.

Kétszáz meglepetés a címe a The Financial Times hétvégi számában megjelent majdnem egész oldalas méltató kritikának. A cikket a kiállításon látható Csontváry Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban című festménye illusztrálja. A szerző, Jackie Wullschlager írása szerint "már két évtized eltelt a bársonyos forradalom (a rendszerváltás) óta, de Közép-Európa vezető múzeumaiban még mindig Csipkerózsika álmukat alusszák a nagy európai mesterek alkotásai, amelyek a nyugat-európai nagyközönség számára 1939 óta nem voltak láthatók. (...) Egy olyan globálisan összekapcsolt művészeti világban, amelyben az ismert alkotások reprodukciói dominálnak, ez a válogatás friss és izgalmas perspektívát kínál".

A The Times szombati kulturális mellékletében ezt a kiállítást rangsorolta az első helyre. Írásában emlékeztetett arra, "mára a feledés homályába vész, hogy a kommunizmus előtt Magyarország egyike volt Európa leggazdagabb és a kultúrára legtöbbet adó országainak".

A The Guardian című napilap szombaton a legmagasabb osztályzattal, öt csillaggal értékelte a Royal Academy of Arts - Kincsek Budapestről című kiállítását. "Sohasem láttam még ilyen harmonikus ívű, nagyvonalú kiállítást, melyet ugyanazon ország múzeumai bocsátottak a Royal Academy of Arts rendelkezésére" - állapította meg Jonathan Jones.

Összehasonlításképpen megemlítette, hogy Oroszország, Dánia és az Egyesült Államok múzeumainak anyagai is jártak Londonban, ám például hat évvel ezelőtt az Ermitázs a Nagy Katalin cárnő kincsei című tárlatára egyetlen mestermunka sem érkezett, szemben a budapesti Szépművészeti Múzeummal, amely gyűjteményének krémjét küldte el, köztük Leonardo da Vinci, Delacroix, Velázquez, Rubens, Goya, Veronese munkáit.

"A tárlat kincsesbánya, teli meglepetésekkel. Néhány itáliai festő reneszánsz kori varázslatos munkája mellett láthatnak a látogatók még magyar templomokból kölcsönvett, fából faragott szentek szobrait, melyek tovább gazdagítják az öreg kontinens képzőművészeti örökségét. Magyar szemszögből is vizsgálva az európai művészet új értelmet nyer" - foglalta össze cikkében a The Guardian.

A vasárnapi The Sunday Times is hatalmas cikket közölt előzetesen a december 12-ig nyitva tartó kiállításról. Januszczak Waldemar, a vitriolos tollú kritikus már írása címében is azt jósolta, hogy Budapest felbecsülhetetlen értékű műkincsei kasszasikert jelentenek a Királyi Művészeti Akadémiának az őszi szezonban. Mindezeken túl cikkek jelentek meg a magyar képzőművészeti kiállításról többek között a Metro, a Daily Telegraph, a The Sunday Times, a The Observer, az Art Daily, a This is London, a Time Out és a The London Evening Standard című lapban.

A kiállításról szóló hírek

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár