2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vasárnap ér véget az első világháború

2010. szeptember 30. 10:22 The Daily Telegraph

Hiába hallgatnak már 92 éve a fegyverek, hivatalosan csak vasárnap fog befejeződni az első világháború, amikor Németország teljesíti a jóvátétel utolsó, 60 millió fontos részletét.

Mire a falevelek lehullnak, az 1914-ben kitört első világháború októberben hivatalosan is véget ér: a tízmillió áldozatot szedő konfliktus végén, az 1919-es versailles-i békeszerződésben 226 milliárd márkában határozták meg Németország jóvátételi kötelezettségét, amelyet később 132 milliárdra csökkentettek, s ennek utolsó számláját október 3-án kell Berlinnek teljesítenie.

A versailles-i határozatok összeroppantották a demokrácia útjára lépő országot, s nagyban hozzájárultak a nácik hatalomra kerüléséhez. „Vasárnap az utolsó számla is teljesítésre kerül, az első világháború pedig végre, pénzügyileg is véget ér Németország számára” – írta a legnagyobb példányszámú német napilap, a Bild.

A pénzek nagy része magánszemélyekhez, a nyugdíjkasszákba és vállalati kötvényekbe került a versailles-i szerződés értelmében, amelynek „háborús bűnös” klauzuláját is aláírta Németország. Franciaország a lehető legnagyobb pénzügyi büntetést szabta volna ki Németországra, John Maynard Keynes, Anglia képviselője ezért a jóvátétel aránytalanul nagy mértéke elleni tiltakozásul lemondott. „Az országot nem lehet rendesen kormányozni, ha Németország nem tudja magát finanszírozni” – jelentette ki Keynes. Jóslata bevált, az 1929-es gazdasági világválság után a weimari köztársaság hatalmas adósságokat halmozott fel, négy év múlva pedig Hitlert kancellárrá választották.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár