2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az eddig hittnél is nagyobb lehetett Homérosz Trójája

2010. október 7. 11:18

Német régészek rámutattak, hogy Trója (a mai Hiszarlik) a bronzkorban nem csak a fellegvár környékére terjedt ki, a hatos és hetes réteg pedig az eddig hittnél is nagyobb területű lehetett.

Az Ernst Pernicka professzor vezette három éves projekt a Tübingeni Egyetem által még 1988-ban kezdett ásatások analíziseit és publikációit vizsgálta. Az új ásatások, a geofizikai mérések és további próbafúrások mostanra a fellegvár alatti rétegek alaposabb vizsgálatát tették lehetővé.

A régészcsoport egy egy kilométer hosszú, bronzkori védelmi vonal alaprajzának meglétét erősítette meg. Az ároktól délkeletre, illetve a fellegvár déli oldalától 300 méterre levő kaput már teljesen feltárták. A késő bronzkori réteg a délkeleti oldalon található kapunál került elő, amelyre falak, utak, tároló helyiségek és egy ősi sütő utal; ezek azt jelentik, hogy i.e. 1700-tól (Trója VI) i.e. 1300-ig (Trója VII) a terület lakott, s jóval kiterjedtebb volt. Keletre egy másik – sokkal szélesebb és mélyebb – árkot is feltártak, ennek kormeghatározása azonban még zajlik.

Hiszarlik régészeti feltárása a 19. században, az autodidakta Heinrich Schliemann kutatásával kezdődött meg. Az ősi település több rétegből áll, a korai bronzkortól (i.e. 3. évezred) a római időkig (i.e. 1. század) legalább kilenc város (Trója IX) osztozkodott területén, a romok pedig 15 méter magasan gyűltek össze. Azt még nem sikerült kideríteni, hogy ezek közül melyik volt a Homérosz Iliászában említett Trója, de sokak egybehangzó álláspontja szerint a Trója VII ihlette meg a mítoszt, amely az i.e. 13-10. századra datálódik, miközben az ókori Görögországgal foglalkozó történészek is az i.e. 14-12. századra teszik a háború idejét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár