2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Esti tárlatvezetés a szekszárdi Babits-házban

2010. október 12. 19:19 MTI

Rendhagyó tárlatvezetéssel várja a érdeklődőket szerda este a szekszárdi Irodalom Háza, amely a Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében a Babits-kiállítás érdekességeire is felhívja a figyelmet.

A kivételesen este tíz óráig látogatható Babits-házban szó esik a mustos tökről, amely a szekszárdi születésű költő levelezésében is folyamatosan megjelent. A családi legenda, miszerint Babits születése előtt édesanyja "bevacsorált" az anyai nagyanyja, Rácz Innocencia által küldött ételből, 1939-es Curriculum vitae-jében is felbukkan - mondta Lovas Csilla, az Irodalom Háza vezetője.

"Az őszi csemegéhez kapcsolódó történetet Babits később átpoétizálja, és azt írja, hogy a szekszárdi bor és a must íze is benne van az ő születésében; a tárlatvezetés alkalmával az ehhez kapcsolódó történeteket is felidézzük" - tette hozzá az irodalomtörténész.

Az Örökségünk című múzeumi program keretében a Nyugat költőiről, Babits mellett Kosztolányiról, Karinthyról, Móriczról készült - a folyóirat centenáriumán már bemutatott - filmeket láthatnak az érdeklődők, és a kiállításhoz kapcsolódó Babits-versekre is felhívják a figyelmüket. Az Irodalom Háza elsősorban a fiatal közönséget célozta meg programjával, és azokra is számít, akik a korábbinál szűkösebb nyitva tartás miatt egyébként nem tudják megnézni a kiállításokat - mondta Lovas Csilla.

A szekszárdi irodalmi múzeum nyitva tartása 2009 áprilisától csökkent a hét öt napjára, jelenleg keddtől szombatig 10-től 16 óráig látogatható. A költő szülőházából 1983-ban kialakított múzeum részben őrzi a 19. század hangulatát, az intézmény 2009-es felújítása óta látható kiállítás új tárgyakkal, fotókkal, modern technikával Babits életét, szekszárdi kötődéseit mutatja be a Halálfiai című, önéletrajzi regényéhez kapcsolódva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár