2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy szerencsejátékos az 1956-os forradalomban

2010. október 14. 13:44 MTI

Csütörtöktől játsszák a magyarországi mozik az elsősorban publicistaként ismert Vágvölgyi B. András első nagyjátékfilmjét, a Kolorádó Kidet; az 1956-os forradalom témájával foglalkozó történet a napokban könyv alakban is megjelent.

A rendező elmondta: az alapötletet az Eörsi László történész által összegyűjtött vamzer (börtönbesúgó) jelentések adták számára a forgatókönyv megírásához.

Vágvölgyi kiemelte: elsősorban az fogta meg, hogy a megfigyelt egy jellegzetes, ötvenes évekbeli szlenget beszél, ami jól passzol egy filmhez. A Kolorádó Kid először egy kisfilm-terv volt, de elkészítéséhez nem kaptak támogatást, ezért dacból úgy döntöttek, játékfilmet csinálnak belőle, egy fikciós keretbe helyezve a valóságos vamzersztorit. A film eredeti dramaturgja az éppen öt évvel ezelőtt elhunyt Eörsi István volt; mint Vágvölgyi kifejtette, az író szabad felhasználást engedett számára az Emlékezés a régi szép időkre címmel a nyolcvanas évek második felében először szamizdatban megjelent börtönkönyvéből.

A Kolorádó Kid főszereplőjét, a kisstílű stiklijeiről ismert rakodómunkást és szerencsejátékost, Kreuzer Bélát (alakítója Nagy Zsolt) 1959-ben letartóztatják a három évvel korábbi forradalomban való részvételéért. Besúgások, ügynökök, árulások sora követi egymást, mindenki ellene fordul és 15 év börtönbüntetést kap. 1974-ben egy teljesen más világba szabadul ki, ő azonban nem felejt.

"Kisjáték- és dokumentumfilmeket, tévés anyagokat már csináltam, de ez az első nagyjátékfilmem. A kilencvenes évek közepén egy ösztöndíjjal egy évet eltölthettem a Harvard egyetemen, ahol a filmes mesterosztályt a legendás rendező, a Jugoszláviából elzavart Dusan Makavejev vezette, aki nagy hatással volt rám. Ami a témaválasztást illeti, Spiró György új regénye, a Tavaszi Tárlat is bizonyítja, van igény 1956 témájának feldolgozására" - fejtette ki Vágvölgyi B. András.

Mint megjegyezte, a finanszírozás kapcsán számos nehézséggel kellett megküzdeniük, emiatt tartott három évig a film elkészítése. "A Kolorádó Kid valamivel több mint 300 millió forintból készült, a költségeket kissé megdobták a leállások, újrakezdések. A Magyar Mozgókép Közalapítvány összesen 85 millióval támogatta a filmet, de beszállt például a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Televízió és egy brit koproducer is" - tette hozzá a rendező.

A film főbb szerepeit Nagy Zsolt, Gáspár Tibor, Mike Kelly, Sárosdi Lilla, Fullajtár Andrea, Jordán Adél és Kokics Péter alakítja; kisebb szerepekben több ismert zenész is feltűnik a vásznon, köztük a Corvin téri parancsnokot alakító Menyhárt Jenő, drMáriás, Kiss Tibor és Palya Bea; a betétdalok között elhangzik a Qualitons, a Kontroll Csoport és a Budapest Bár egy-egy dala is. Az operatőr Lukács Dávid volt. A filmet a Cameofilm forgalmazza.

A Kolorádó Kid az idei Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb közönségfilmnek járó Moziverzum-díjat. "Az 1956-os forradalom témája szerintem nemzetközileg is érdekes lehet, egyelőre szeptemberben a montreali filmfesztiválon vetítették, ahol a közönség jól fogadta. Szó van egy indiai mustráról és a tervek szerint bemutatják a filmet európai fesztiválokon is" - jegyezte meg a rendező.

Vágvölgyi B. András elmondta, szívesen filmezne újra és van forgatókönyvterve is, amely a rendszerváltás témáját feldolgozó, tavaly megjelent könyvéből, az 1989-ből íródott, "a finanszírozás ügye azonban manapság rendkívül nehéz kérdés". A forgatókönyvből kiindulva Vágvölgyi regényt is írt a Kolorádó Kidből, ami a napokban jelent meg a Nyitott Könyvműhely gondozásában. A forgatókönyvnél jóval bővebb történet kiegészül az ötvenes éveket megidéző részletes szlengszótárral is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár