2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem szívesen adnak kölcsön az olasz múzeumok

2010. október 18. 15:19 MTI

Gyakran szenvednek balesetet az olaszországi múzeumuk által kikölcsönzött festmények és szobrok: védelmükben a római kulturális tárca minimálisra korlátozta a műalkotások külföldi kölcsönzését.

Törött fejjel tért vissza Japánból októberben a torinói egyiptomi múzeum egyik fáraószobra. A XVIII. dinasztiabeli uralkodót ábrázoló kőfej egy évig turnézott a távol-keleti szigetországban, és az egyik kiállításról a másikra való szállítás közben földre ejtették.

Az olasz kulturális örökségért felelős minisztériumi főosztályvezető, Mario Resca bejelentette, hogy jövő évtől minimálisra csökkentik a kölcsönzést. 2009-ben az olasz állami múzeumok 12 ezer alkotást adtak kölcsön közel hétszáz itáliai és külföldi kiállításra.

Az olasz sajtó emlékeztetett az Anziói lányként emlegetett ókori márványszoborra is, amelyet a római régészeti múzeum 2005-ben a Colosseumnak adott kölcsön. Ott a szobor leesett a talapzatáról, és eltörött. 1998-ban Henri Matisse kölcsönbe kapott festménye lyukadt ki a római Capitoliumi Múzeumban.

A római kulturális tárca azonban csak korlátozza, de nem tiltja műtárgyak kölcsönzését. A minisztérium úgy látja, hogy azt az alkotást érdemes elmozdítani, amely nagy tömeget vonz, és így jelentős bevételt eredményez. Idén nyáron Mario Resca a riacei bronzszobrok nemzetközi bemutatását szorgalmazta, kezdeményezése azonban a szobrokat őrző Reggio Calabria-i múzeum ellenállásába ütközött.

Hiábavaló tiltakozás előzte meg viszont a Leonardo da Vinci festette Angyali üdvözletnek a firenzei Uffizi Képtárból Tokióba való utaztatását, illetve a szicíliai Mazarában kiállított táncoló szatír kikölcsönzését. "Csodának tartom, hogy épségben hazatértek" - idézte a La Repubblica napilap Mauro Michelit, a Roma Tre Egyetem restaurátor professzorát, aki szerint a modern csomagolási technika számos garanciát kínál, emberi hiba azonban mindig történhet. Mint megjegyezte, a szállításra kiírt pályázatokon az alacsony költség, nem a biztonság számít fő szempontnak.

A képtár 23 alkotását nyilvánította elmozdíthatatlannak az Uffizi igazgatója, Antonio Natali. Így a turisták is biztosak lehetnek abban, hogy Botticelli Vénuszát a helyén találják a "kölcsön adva" tábla helyett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár