2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eladó a New York-i művészek otthona

2010. október 21. 08:49 MTI

Eladó a híres New York-i Chelsea Hotel, a híres művésztanya, ahol olyan művészek leltek menedéket, mint Sir Arthur Clarke, Arthur Miller, Andy Warhol vagy Jimi Hendrix.

A hotel az utóbbi hatvanöt évben három család tulajdonában volt, de a szállodát működtető tulajdonosi testület most úgy döntött, hogy itt az ideje átadni a helyet egy új gazdának, akinek "talán új ötletei és forrásai lesznek" a Chelsea felvirágoztatásához. A szálloda szóvivője azonban leszögezte, hogy - bár egyelőre még nincs komoly érdeklődő - "akárki vásárolja is meg, tisztában kell lennie vele, hogy a Chelsea az a Chelsea, és ezen nincs mit változtatni".

A nyugati 23. utcában álló, 12 emeletes, 250 szobás hotel 1883-ban a színházi negyed központjában épült. Egykor olyan írók találtak itt menedéket, mint Arthur Clarke, O. Henry és Thomas Wolfe, a színdarabíró Arthur Miller, Andy Warhol képzőművész, a zenészek világából pedig Janis Joplin, Jimi Hendrix és Jim Morrison. 1978-ban itt ölte meg barátnőjét a Sex Pistols énekese, Sid Vicious. Bob Dylan szintén a Chelsea-ben írta Sad-Eyed Lady of the Lowlands című versét. A szobákat és lakosztályokat is kiadó szálloda környéke manapság egy sor művészeti galériának ad otthont, és egyike a metropolisz legismertebb meleg kerületeinek.

A hotelt több mint 50 évig az egyik tulajdonos család tagja, Stanley Bard vezette, de 2007-ben leváltották. Bardnak az volt az álláspontja, hogy az anyagi gondokkal küzdő művészek megérdemlik a haladékot a szállás bérleti díjának fizetésénél, és örömmel fogadta a hippiket és a punkokat, akiket máshol nem fogadtak be. Azt sem bánta, ha a művészek összefestékezték a falakat vagy a padlót.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár