2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szolzsenyicin Gulagja az orosz iskolákban

2010. november 2. 14:15 MTI

Oroszországban megjelent Alekszandr Szolzsenyicin Gulag szigetcsoport című, eredetileg háromkötetes művének egy kötetre rövidített változata.

A rövidítést még a szovjet büntetőtáborokat megjárt író kezdte el, amikor az emigrációból hazatérve felismerte, hogy a történelem tényeit Oroszországban nagyon kevesen ismerik kellően, főleg a fiatalok körében, s a munkát felesége, Natalja Szolzsenyicina fejezte be.

A hírhedt munkatáborokban - amelyekről az 1973-ban írt Gulag szigetcsoport szól - emberek millió vesztették életüket az NKVD titkosszolgálat illetékes igazgatóságának 1930-as létrehozásától 1960-ban történt bezárásáig.

Natalja Szolzsenyicina a nyilvános prezentáció előtt bemutatta a kötetet Vlagyimir Putyin kormányfőnek, akinek javaslatára a Gulag szigetcsoport tavaly bekerült a 11 osztályos orosz iskolák utolsó évének irodalmi tantervébe is. Az író felesége hangsúlyozta, hogy a rövidítésben megőrizte Szolzsenyicin művének teljes szerkezetét.

Az egykötetes Gulag egyik fő célja, hogy a benne foglalt történelmi tényeket hozzáférhetőbbé tegye az iskolások számára, akik az eredeti három kötetet nemigen tudták elolvasni, noha a tavaly általánosan bevezetett új típusú érettségi vizsga tételei között is szerepel. A kötetet a Proszvescsenije (Felvilágosodás) kiadó gondozta, s ajánlott ára mintegy 2300 forintnak felel meg, ami olcsónak tekinthető a mai oroszországi könyvárak között.

Szolzsenyicin 1918-ban született, a második világháborúban a fronton harcolt és a frontról egyik barátjának írt levele miatt 1945 januárjában letartóztatták és nyolc év munkatáborra ítélték. A büntetés letelte után egy vidéki iskolában matematikát tanított. Külföldön 1962-ben vált ismertté, amikor megjelent az ugyancsak a Gulagról szóló Ivan Gyenyiszovics egy napja a Novij Mir című irodalmi folyóiratban.

Szolzsenyicint 1974-ben megfosztották állampolgárságától és száműzték. Két évet Európában töltött, majd az Egyesült Államokba költözött családjával. A gorbacsovi peresztrojka idején kezdték csak kiadni műveit Oroszországban, s 1990-ben visszatért hazájába: Amerikából Vlagyivosztokba érkezett meg, végigvonatozott az országon, és Moszkvában élt 2008. augusztusi haláláig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár