2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

"Fenséges" lesz a southamptoni Spitfire-emlékhely

2010. november 10. 12:13 The Daily Telegraph

Egy, az eget magasztosan átszelő Spitfire modelljét választották a háborús repülőgépek nemzeti emlékhelyének megvalósítására Nagy-Britanniában.

A The Sunday Telegraph című brit napilap által támogatott felhívásra több száz pályázat futott be, s ezek közül Nick Hancock építész tervét vélték a legjobbnak a Southamptonban felállítandó emlékmű megvalósítására. A győztes alkotás fényezett acélból fog készülni, magasan a tengerszint felett karcolja az eget, s egy masszív acélszerkezettel kapcsolódik a földhöz. Hancock munkáját a Spitfire Tribute Foundation választotta ki a végül hét fős mezőnyre szűkített listából.

„Soha nem volt még alkalmam ilyet megtervezni, amely a britek állhatatosságát és leleményességét mutatja be” – mondta el a New York-i WTC ikertornyai helyébe álmodott egyik új épület és a dél-afrikai futballvébé egyik helyszínének megtervezésével világhírnévre szert tevő ausztrál származású sztárépítész.

A város trafalgari kikötőjébe tervezett emlékmű negyven méter magas lesz, így a városba látogatókat valóban impozáns látvány fogadja majd. A Spitfire kétmillió fontból valósul majd meg, amelyet a szervezők magánadományokból kívánnak összekalapozni.

John Hannides, a Spitfire Tribute Foundation elnökének elmondása szerint azért döntöttek Hancock terveinek megvalósítása mellett, mivel a pályamű egyszerre egy csodás kortárs művészeti alkotás, ugyanakkor esztétikai értékekkel is rendelkezik.

Az egymotoros repülőgépet 1936-ban, a város Supermarine hidroplán gyárában rakták össze először, mivel a repülésügyi minisztérium már ekkor gondolt a Németország elleni légiháború egyre közeledő veszélyére. A Spitfire fontos szerepet játszott abban, hogy a Királyi Légierő visszaverte a Luftwaffe támadásait, ezzel pedig lekerült a napirendről Anglia inváziójának a terve.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár