2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Olaszország világörökségi helyszínei az OSZK-ban

2010. december 14. 14:21 MTI

Olaszország világörökségi listára felvett 44 kulturális és természeti kincsét mutatja be 200 történelmi és kortárs felvételen keresztül A kulturális örökség lencsevégen: Az olasz világörökség százötven éve képekben című fotókiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK).

A tárlatot a Polis Nemzetközi Kulturális Egyesület szervezte Olaszország egyesítésének jövőre esedékes 150 éves évfordulójára, együttműködve az Olasz Köztársaság kulturális minisztériumával, az UNESCO-val, a Budapesti Olasz Kultúrintézettel és az OSZK-val. Bóka B. László, az OSZK sajtóreferense elmondta, a több helyszínen bemutatni tervezett anyag először az Országos Széchényi Könyvtárban látható 2011. január 29-ig.

A Clemente Marsicola művészettörténész által összeállított tárlat az Alpoktól Szicíliáig igazi körutazásra viszi a látogatót. A közönség találkozhat a világhírű és a kevésbé ismert világörökségi helyszínek fotóival: többek között Róma, Nápoly, Velence, Verona, Firenze, Siena vagy San Gimignano történelmi városközpontjait, a ravennai ókeresztény műemlékeket, a Cinqueterre apró halászfalvait, a Dolomitok hegyvonulatait, Ferrarát és a Pó-deltát, az assisi Szent Ferenc-bazilikát, Pompeii és Herculaneum megkövült városait, a basilicatai barlangépületeket vagy a pisai dómegyüttest látogathatja meg virtuálisan.

Mint Bóka B. László kiemelte, az olasz archívumokból származó 200 darabos összeállítás műfajilag is igen változatos, a 19. század ötvenes éveiben készült felvételektől a térhatású sztereoszkópiákig, a korabeli képeslapoktól a légifotókig és a legfrissebb digitális fényképekig változatos megközelítésben mutatja be Olaszország világörökségét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár