2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Freskóvadászat Bulgáriában

2010. december 15. 11:01

Bulgária egyre rosszabb állapotban lévő műemlékei kiemelkedő és egyedülálló szereppel bírnak a balkáni művészetet történetében. Az örökségvédők ezért most önkéntes diákok bevonásával mérik fel az érintetlen történelmi vidék legfontosabb építményeit.

A Balkán szívében, Szerbia és Macedónia határán fekvő régió a fővároshoz való közelsége ellenére kimaradt a II. világháborút követő kommunista átalakulásból. A terület a középkorban előbb a bolgár és a bizánci császárság fennhatósága alá tartozott, a 14. században azonban már a bolgár és a szerb királyság közti határvonal húzódott ezen a helyen. A század végén az Oszmán Birodalom hódította meg a térséget, amely 1878-ig a szultán fennhatósága alatt állt.

A határzóna később is megmaradt, és ekkor a szocialista országok közös határát védték a térségben. A 20 kilométeres szakasz megközelítése igen korlátozott volt, és a szegregáció 50 éve erős gazdasági és demográfiai változást okozott, a terület a legszegényebb és legnéptelenebb régióvá vált. Ennek a fél évszázadnak mégis volt haszna: az elszigetelődés megóvta a térség kulturális és természeti örökségeit.

A régió a kultúrák találkozásának kiemelkedő példája: a templomok és kápolnák falain az összes középkori balkáni művészeti iskola munkája megtalálható. Bár ez a jelenség egyedülálló Kelet-Európában, ma már csak az eredeti alkotások maradványaival találkozhatunk. A szegényesen épített, aprócska templomok és kápolnák többsége elhagyatott, düledező, barátságtalan, de belsejükben még mindig láthatók a csodaszép freskók, melyek a századok során rengeteget veszítettek eredeti fényükből.

A Balkáni Örökségvédelmi Intézet ezért most oktatási programot indított a műemlékek dokumentálására. A részvevők – önkéntesek a világ minden tájáról – terepszemléken vesznek részt, melynek során rajzolnak és fotókat készítenek, de emellett különböző workshopokat és történelmi, művészettörténeti előadásokat is szerveznek a számukra. Az expedíció emellett arra is koncentrál, hogy a régi forrásokból minél több információt gyűjtsenek össze az építményekről és azok festményeiről, hogy széles körben felhívják a figyelmet a műemlékek jelenlegi állapotára.

Az önkéntesek és az őslakosok lelkesedése mostanra hatalmas lökést adott a projektnek. A közösen végzett dokumentáció első lépcsőfoka lehet a templomok megóvásának, helyreállításának. Néhány konkrét emlékmű restaulásáról már jelenleg is folynak finanszírozási tárgyalások.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár