2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitális forradalom az országos levéltárban

2010. december 17. 18:32

Sikeres évet zárt a Magyar Országos Levéltár abból a szempontból, hogy a bő egy évtizede tartó folyamat egyik újabb állomásaként 1,1 millió digitális felvételt készített iratairól saját és külső partnerek bevonásával, ezzel lényegesen megkönnyítette forrásai internetes hozzáférhetőségét.

A demokratikus választások huszadik évfordulójára a MOL olyan multimédiás kiadványt jelentetett meg, amely minden eddiginél részletesebben eleveníti fel a rendszerváltás történetét. Mikó Zsuzsanna, A rendszerváltás Magyarországon 1987-1990 című DVD egyik társszerzője előadásában elárulta, hogy munkájukat elsősorban annak a problémának a felismerése motiválta, hogy a rendszerváltásról folyó disputa évek óta nem az alapokon nyugszik, s még a tudományos kutatók is inkább a sajtóban napvilágot látott cikkekre, publicisztikákra támaszkodnak, semmint a primer forrásokra. A DVD háromezer iratfolyóméternyi MOL-dokumentumot, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából, az Országos Széchenyi Könyvtárból, a Nemzeti Filmarchívumból és a Budapesti Történeti Múzeumból származó anyagokat tartalmaz.

Az NKA támogatásával létrejött kiadvány jelenleg kereskedelmi forgalomban nem kapható, a Nemzeti Tankönyvkiadóval kötött szerződésnek köszönhetően azonban hamarosan tananyaggá válhat a középiskolákban az ötezer oldalra rúgó iratot, egy kísérő tanulmányt, interjúkból álló hanganyagokat, korabeli fotókat és plakátokat, részletes kronológiát és egy névmutatót tartalmazó DVD. A kiadvány többek között olyan érdekességeket rejt, mint a finn televíziónak 1988-ban meglepő nyíltsággal nyilatkozó Kádár Jánosról szóló film, az EDDA Művek szovjetunióbeli vendégszereplését taglaló tájékoztató, de Nagy Piroskának a jelzett korszak alatt készített mintegy háromszáz fotója közül is kedvünkre böngészhetünk.

2010 folyamán jelentős mértékben bővült a MOL középkori adatbázisának képanyaga is. A legfontosabb eredmény, hogy a MOL és partner intézményei ebben az évben mintegy 120 ezer oklevél színes digitális képét csatolták a korábbi években készült adatbázishoz – olvasható az intézmény által kiadott kommünikében.

Rácz György előadásában elmondta, hogy a középkori forrásokat illetően több fontos eredményről számolhat be az intézmény: először is befejezték a 108 ezer oklevél digitalizálását, idén 15 ezer oklevél 50 ezer képe készült el, a diplomatikai fényképgyűjtemény digitalizálása során pedig 761 ezer kép keletkezett. Fontos kiemelni, hogy az intézmény idén is intenzív kapcsolatépítő tevékenységet folytatott, önkormányzatokkal és egyházi levéltárakkal működött közre, ráadásul az ingyenes internetes szolgáltatásnak köszönhetően ma már hungarikumokat (például egy Kolozsváron fellelhető magyar forrást) akár a karosszékünkből is tanulmányozhatunk.

Szintén 2010-ben készült el A középkori Magyarország digitális könyvtára címet viselő weboldal, mely tartalmazza a régi, több korszakot átfogó sorozatoktól (Fejér Codex Diplomaticusa, Hazai okmánytár) kezdve a különböző korszakok szerinti régi és új oklevéltárakat, köztük az Anjou-kori Oklevéltár eddig megjelent 24 regeszta kötetét, továbbá a különböző tematikus forráskiadványokat. A 175 kötet anyaga mintegy 170 ezer oldalt tesz ki.

Több mint hét éve folyik a térképtár állományának digitalizálása is – tudhattuk meg Török Enikő előadásából. 2010-ben NKA-támogatással újabb ötezer szelvényt sikerült digitalizálni, mégpedig a Vízrajzi Intézet térképeit, az Erdélyi főkormányszéki térképeket, a Jezsuita rendi térképeket és a Vegyes kéziratos térképek fondját, így ma már több mint 100 ezer – plusz hozzá kapcsolódó adatbázisokkal – felvétellel rendelkezik az intézmény.

A MSZMP Központi Bizottság, a Politikai Bizottság és a Titkárság iratanyagának digitalizálása 2003-ban vette kezdetét, de az intézmény vezetői fontosnak tartották azt is, hogy a KB apparátusának – azaz a tulajdonképpeni egyes osztályainak, munkabizottságainak – dokumentumai is elérhetők legyenek a kutatók számára. Ennek jegyében 2010-ben az Agitációs és Propaganda Osztály (APO), illetve Bizottság (APB) iratainak digitalizálása valósult meg. Az APB 1962 és 1989 közötti teljes anyaga elkészült, az APO esetében pedig az 1957 és 1967 közötti részt zárták le, az 1968-tól 1978-ig terjedő időszak iratainak digitalizálása jövőre történhet meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár