2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feliratos görög-római cserepeket találtak Egyiptomban

2010. december 27. 15:13 MTI

Görög-római cserépdarabokat találtak Kairótól délre olasz kutatók, olyanokat, amelyek az adott kor vallási gyakorlatát világítják meg - jelentette be az illetékes egyiptomi hatóság.

A Fajjúm oázisban lévő Karún-tótól két kilométernyire északra, egy görög-római lelőhelyen bukkantak a 150 darab cseréptöredékre. Az osztrakonokon démotikus felirat látható, azaz egyszerűsített hieroglifaírás, amilyent az utolsó egyiptomi dinasztiák idejében, a római kor elejéig használtak.

A Legfelsőbb Régészeti Tanács (LRT) közleménye szerint a feliratok a görög-római Egyiptom lakóinak életére és vallási gyakorlatára nézve kínálnak támpontokat. Minden egyes cserépdarabon egy pap neve található, olyané, aki Szoknopaiosz isten templomában szolgált. Szoknopaiosz a termékenység és a férfierő istensége volt, és ember-krokodil formájában ábrázolták. Az olasz régészcsoport vezetője azt gyanítja, hogy eredeti helyükről egy 19. századi illegális ásatás során kerültek oda a cserepek, ahol most találták őket.

Szoknopaiu Neszosz, Dim esz-Szebaa lelőhely jelentőségét az egyiptomi görög-római korszak társadalmának megértése teszi nyilvánvalóvá, nem kis részben azért, mert kiváló álapotban maradt fenn, és mert nagy mennyiségben találtak itt papiruszokat, illetve egyéb feliratos tárgyakat. A hely, amely egy nagy kereskedelmi útvonalon állt, az i.sz. 1-2. évszázadban élte virágkorát - olvasható az LRT közleményében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár