2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kutatók vizsgálják a Tower titokzatos középkori festményét

2011. január 18. 09:45

A londoni Tower vezetői engedélyezték, hogy a kutatók megvizsgálják a királyi hatalom szimbolikus épületének egyetlen épségben fennmaradt középkori festményét.

A Nottingham Trent Egyetem kutatói egy hordozható optikai koherencia tomográfiás (OCT) berendezést és egy multispektrális szkennert (pásztázó) készülnek felhasználni a 14. századi falfestmény analíziséhez. „Ez egy rendkívül ritka, kiváló minőségű középkori falfestmény” – nyilatkozta Jane Spooner kurátor. „Nagyon fontos műemlék, amely nemzeti és nemzetközi jelentőséggel bír, ezért mindent meg kell tudnunk róla annak érdekében, hogy a lehetőségekhez képest épségben megőrizzük” – tette hozzá.

„Először akkor találkoztam a kutatást vezető Haida Lianggal, amikor a szakember megkeresett minket, hogy szeretné megvizsgálni a képet. Liang sokat tett a technológiák tökéletesítése terén, s egy olyan lehetőség után kutatott, ahol ezt ki tudná használni. A mintavétel egy gombostűfejnyi területen történt, igaz, jó lett volna ezt is elkerülni. Ez a technológia azonban ideális ahhoz, hogy ne keletkezzen a festményekben komolyabb kár” – magyarázta Spooner.

Liang, aki hat évet fordított a festmények és relikviák vizsgálatára specializálódott technikájának finomítására, elmondta: „igazi privilégium” részt venni a kutatásban. „2004-ben használtuk először az OCT-eljárást, de falfestményt korábban még nem pásztáztunk vele. Ezzel néhány centiméterről tudjuk megvizsgálni a műalkotást, anélkül, hogy hozzáérnénk, így a festmény belső struktúrájáról kaphatunk képet” – mondta el Liang.

A Byward Tower falfestmény az egyetlen épségben fennmaradt középkori műalkotás a Toweren belül, rajta egy keresztre feszítés látható, amelyet szentek vesznek körül; a legjobb állapotban Mihály arkangyal található. A Historic Royal Palaces kurátorai a közelmúltban egy projektet indítottak a műalkotás céljának kiderítése, illetve a festmény megőrzése érdekében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár