2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagyszabású múzeumpedagógiai sorozat a PIM-ben

2011. január 23. 09:37 MTI

Európai uniós támogatással, 14 oktatási intézmény részvételével 282 foglalkozásból álló múzeumpedagógiai sorozatot indított PIM-Kincs-Tár(s) címmel a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) - jelentették be a projekt munkatársai.

Mint Gulyás Gabriella projektmenedzser emlékeztetett, az elmúlt négy esztendőben a PIM múzeumpedagógiai foglalkozásainak számát évi 41-ről 503-ra növelték, minőségi szempontból is jelentősen fejlesztve azokat. Az intézmény látogatóinak 60 százaléka diák, és a tanárokkal is sikerült jó kapcsolatot kialakítani, ez adta az ötletet ahhoz, hogy a PIM még proaktívabb szerepet töltsön be, és az Európai Unió 50 millió forintos támogatásával nagyszabású múzeumpedagógiai projektbe kezdjen - tette hozzá.

A PIM-Kincs-Tár(s) különböző életkorú célcsoportoknak (középiskolások, felső tagozatosok, illetve óvodások) megfelelő módszertannal az irodalom személyes megélését szeretné biztosítani - jegyezte meg Gulyás Gabriella. Beszámolója szerint a 2010. november 1. és 2011. december 31. között megvalósítandó projekt felkészülési szakasza rövidesen lezárul, így január végén indulhatnak a programsorozatok: egy témahét, három témanap és két szakkör összesen 282 foglalkozással és 736 gyermek részvételével.

Bujtor Anna múzeumpedagógus a Múltcsempészek, Arcostársak és A láda titka című témanapokról szólva kiemelte, a három megcélzott korosztály Petőfi korával ismerkedhet meg: az óvodások a múzeumnak otthont adó Károlyi-palota "lakóiként", a felsősök "korabeli" dokumentumokat előállítva, míg a középiskolások kreatív szövegalkotási feladatok során.

A PIMasz tintászok szakkör-sorozat célja, hogy annak végére a résztvevő általános iskolások egy saját irodalmi újságot hozzanak létre, és ha kedvük tartja azokat feltöltsék a projekthez létrehozott online közösségi felületre (www.koltotoll.hu) - mondta Bujtor Anna. Mint Kákonyi Magdolna múzeumpedagógus hozzáfűzte, a weboldal az Irodalmi (c)irkálók tehetséggondozási programban is szerepet kap, mert az irodalmi ambíciókat tápláló középiskolás résztvevők ezen tehetik közzé a szakkör során megalkotott műveiket.

A PIMpalócok elnevezésű, Mikszáth életművéhez kapcsolódó témahét egy nyári tábor keretében nyújt alkalmat az élményszerzésre 80 hátrányos helyzetű vidéki és budapesti gyermek számára - tért ki a prügyi és kiskőrösi diákokat is bevonó programra Kákonyi Magdolna.

Gulyás Gabriella elmondta: a PIM-Kincs-Tár(s) december végi lezárultát egy ötéves "fenntartási szakasz" követi, melynek során visszavárják a résztvevő partnerintézményeket, illetve szélesebb körben hasznosítják a projekthez kialakított múzeumpedagógiai programokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár