2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brodarics-év az Országos Levéltárban

2011. január 21. 16:10

Brodarics István I. Ferdinánd királyhoz intézett, az ország problémái felett érzett aggodalmát ecsetelő levelének segítségével kívánja bemutatni szakmai tevékenységét a Magyar Országos Levéltár (MOL), amely egész éven át tartó programokat szervez Mohács krónikása köré.

Kálnoki-Gyöngyössy Márton – héten lemondott – kultúráért felelős helyettes államtitkár a nemzeti emlékezet fontos részének nevezte a nemzeti intézmény birtokába került páratlan történeti értékkel bíró dokumentumot, s egyben óhaját fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a MOL továbbra is folytassa ilyen irányú tevékenységét, nevezetesen a közkiadványok közkinccsé való tételét.

Reisz T. Csaba főigazgató a Brodarics-projekt nyitórendezvényén előadásában elmondta: a búcsúlevél megszerzése a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) iratvásárlási támogatásával jöhetett létre, amely egyedüliként biztosít forrást az ilyen jellegű projektek megvalósításához. A Brodarics-levelet a Központi Antikvárium ajánlotta megvételre, amelyre 2009 végén került sor, s amelyet alapos előkészületek, tanulmányok és szakmai vélemények előzték meg – mondta el a főigazgató.

A végül 3 millió forintért megvásárolt levél fakszimiléje már elérhető, a kiadványt az Archív kiadó közreműködésével adták közre egy kísérő tanulmánnyal együtt. A Brodarics-projekt azonban korántsem ért véget a fakszimile kiadásával, a MOL ugyanis egész éven át tartó programokat kínál a téma iránt érdeklődők figyelmébe.

Március közepére várható a levelet tágabb történeti távlatból bemutató Brodarics-emlékkönyv kiadása, amelynek szerzői dr. Pálffy Géza, az MTA Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, dr. Kasza Péter, a Szegedi Tudományegyetem Klasszika-Filológia Intézetének adjunktusa és a MOL munkatársai. Júniusban a Nemzetközi Levéltári Nap alkalmából kerül sor a projekthez kapcsolódó, általános és középiskolásoknak szóló oktatási füzetek bemutatására. Októberben, a krónikás születésnapján (20.) Kasza Péter szerkesztésében jelenik meg a Brodarics István kiterjedt, Lengyelországtól Itáliáig terjedő levelezését közreadó kötet, amelyet egy mini-konferencia fog kísérni.

Reisz. T. Csaba előadása végén sietett leszögezni: mivel az intézményben a 3 ezer kutató mellett mintegy 8 ezer látogató is megfordul évente, fontosnak tartják a közművelődési feladatok ellátását, ezért a MOL nyáron bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakája programsorozatba, a Kulturális Örökség Napjai program keretében pedig ismét kiállítják az eredeti dokumentumot.

Brodarics István 1480 körül született a Szerémségben. Itáliában tanult, Magyarországra visszatérve magas egyházi és világi tisztségeket viselt. 1526-ban II. Lajos kancellárjaként maga is részt vett a mohácsi csatában, amelynek elvesztése után – a magyarokat árulással vádoló Johannes Cuspinianus bécsi humanista röpiratára válaszul – írta meg a mohácsi csata történetét. (De conflictu Hungarorum cum Turcis ad Mohacz verissima historia) A király halála után előbb Ferdinánd mellé állt, de amikor látta, hogy az trónigényét egy Magyarország ellen indítandó háború árán is biztosítaná, Szapolyai János pártjához csatlakozott – erről szól a Dévénybn 1527. március 18-án kelt levél is.

A MOL 2011-es rendezvényei

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár