2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eredeti mikrofonokat használtak A király beszéde felvételeihez

2011. február 1. 08:25 MTI

A brit királyi család számára készült eredeti mikrofonokat használták A király beszéde című Oscar-esélyes történelmi filmdráma felvételeihez.

A három felbecsülhetetlen értékű történelmi relikviát Peter Cobbin, az Abbey Road Stúdió vezető hangmérnöke pillantotta meg az EMI London melletti, middlesexi archívumában évekkel ezelőtt, és ismét életet lehelt beléjük Alexandre Desplat filmzenéjének stúdiófelvételéhez.

A filmet már leforgatták, mire a hangfelvételekre sor került, így a királyi mikrofonok a filmvásznon nem jelennek meg. "Izgalmas volt tudni, hogy pont azt a mikrofont használjuk, amelyet VI. György király, a film központi alakja. Úgy gondoltam: mennyire kézenfekvő és ösztönző lenne ezeket a mikrofonokat alkalmazni a felvételekhez. A királyi mikrofonok magas színvonalú szakmai tudással készültek. Esztétikailag is gyönyörködtetőek és ikonikusak" - fogalmazott Cobbin.

Az ezüstözött és aranyozott mikrofonokat, amelyek históriája 1923-ra nyúlik vissza, kizárólag a brit uralkodócsalád tagjai használták a néphez intézett beszédeik alkalmával. Ezek előtt állt maga VI. György király is, II. Erzsébet brit uralkodó édesapja, Tom Hooper 12 Oscar-díjra jelölt drámájának főhőse.

A filmből a gyermekkorától dadogással küzdő király és beszédtanára, a Geoffrey Rush alakította autodidakta ausztrál Lionel Logue barátságának története bontakozik ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár