2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégsem bővül a felszín alatt a Szépművészeti Múzeum

2011. február 6. 10:29

Felülvizsgálta a kormány a Szépművészeti Múzeum bővítésének eddigi terveit, és a múzeum vezetésével egyetértésben úgy döntött, hogy a térszín alatti bővítés helyett a fejlesztés a felszín felett valósuljon meg, egy átfogóbb múzeumi fejlesztés keretében - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtó- és kommunikációs titkársága.

Az új elképzelésekről Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár és Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója február közepén tájékoztatja majd a közvéleményt.

Baán László szombaton az MTI megkeresésére hangsúlyozta: a Szépművészeti Múzeum térszín alatti bővítésének projektjét ugyan elvetette a kormány, a múzeum bővítésének tervéről azonban nem tett le a kabinet, meg kívánja vizsgáltatni ugyanis annak lehetőségét, hogy a bővítés a felszín felett, egy komplex múzeumi fejlesztés keretében valósuljon meg.

A főigazgató kiemelte, hogy a múzeum alapvető érdeke a bővülés, hiszen a világ összes nagy múzeuma átesett ezen az elmúlt két-három évtizedben. Kifejtette: a Műcsarnok mögötti területen lenne lehetőség egy nagyobb léptékű múzeumi fejlesztésre, amely magában foglalhatná a Szépművészeti Múzeum fejlesztését is.

A Népszabadság online szombaton írt arról, hogy információik szerint a napokban a kormány lefújta a felszín alatti építkezést. A lap emlékeztet, hogy a Szépművészeti Múzeum föld alatti bővítésére elsősorban az Európai Unió biztosított volna forrást: a hivatalosan a Hősök tere turisztikai fejlesztésére szánt körülbelül négymilliárd forint döntő többsége a közösségtől érkezett.

Az MTI január 27-én számolt be arról - a Közbeszerzési Értesítőben megjelent felhívás alapján -, hogy kétfordulós, tárgyalásos közbeszerzésen keres a Szépművészeti Múzeum vállalkozót az épülete térszint alatti bővítésének kiviteli tervezésére, valamint kivitelezésére. A mintegy négymilliárd forintos, zömében európai uniós forrásból megvalósuló beruházás során csaknem nyolcezer négyzetméterrel bővült volna a múzeum. Az új épületszárnyban időszaki kiállító terem, gyermekfoglalkoztatók, előadóterem, kávézó, étterem és egy múzeumi bolt kapott volna helyet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár