2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Francia lap méltatta az Esterházy-kiállítást

2011. február 7. 16:48 MTI

Másfél oldalon foglalkozott hétfőn a Libération című francia napilap azzal a véletlen egybeeséssel, hogy Párizsban egyszerre látható az Esterházy Péter Harmonia Caelestis című regényéből készült zenés színházi adaptáció és a budapesti Szépművészeti Múzeum Esterházy-gyűjteménye.

René Solis kritikus ironikusan jegyzi meg, hogy tulajdonképpen azokkal a hercegekkel találkozhatunk a Harmonia Caelestis című előadásban, akiknek gyűjteményéből látható kiállítás a Pinacotheque nevű kiállítóhelyen.

A Műgyűjtő Esterházy hercegek című tárlaton 49 festmény, a több mint hatszáz műtárgyból álló Esterházy-gyűjtemény legrangosabb darabjai, többek között Raffaello, Tintoretto, Veronese, Bellotto és Murillo remekművei láthatók.

Esterházy Péter azonos című regénye alapján Márton Dávid eredetileg a bécsi Burgtheaterben színpadra állított német nyelvű zenei parafrázisa február 4. és 7. között vendégszerepel a Párizs melletti MC 93 Bobigny kulturális központ Le Standard Idéal (Az ideális norma) nevű rangos színházi fesztiválján. A regényíró Esterházy Péter nem kedveli különösebben az időrendiséget és nem is tisztelettudó őseivel: a családregény korok és szereplők egyvelege. Hogyan lehet ebből a monstre műből egy másfél órás előadást összehozni? Hát megzenésítve! - hangsúlyozza a kritikus.

A 15 éve Berlinben élő Márton Dávid rendező eredetileg zongorista, korábban olyan nagy rendezők mellett dolgozott, mint Frank Castorf, Schilling Árpád vagy Christoph Marthaler. "Ez utóbbi hatása érződik a Harmonia Caelestis című zenei színházi műben is, amelyben a harmónia az ének, a zene és a humor együttesén alapul, ezek tudják összetartani a regényrészleteket - hívja fel a figyelmet a lap. A kritikus szerint "Dávid Marton letette a névjegyét a dramaturgiai forma finomságaival, amelyek által a színészek szó szerint beleolvadnak a regénybe".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár