2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hippi divattal kísérletezett az NSZK hadserege

2011. február 17. 12:09 Spiegel Online

Az 1970-es években az NSZK hadserege a társadalomban zajló változásokra reagálva 15 hónapon át engedélyezte a hosszú haj viselését. A lépés azonban feldühítette az ország NATO-partnereit, és a hidegháború csúcspontján gúny tárgyává tette a nyugati szövetségesek között a Bundeswehr tagjait.

A hosszú hajért folytatott küzdelem Albrecht Schmeissnernek köszönhető, aki alkotmányos jogait követelve játszotta ki a katonai szabályzatot, amely csak gondozott hajviseletet írt elő, és több mint 45 napig nem ment el a fodrászhoz. Végül kénytelen volt behódolni feljebbvalóinak, ám az ügy nem maradt elszigetelt, hiszen egyre többen érkeztek hosszú hajjal katonai szolgálatukra. A hadsereg végül kapitulált az ügyben: 1971. február 8-án Helmut Schmidt védelmi miniszter, későbbi kancellár engedélyezte a hosszú ápolt haj és szakáll viselését, amelyet munkaidőben hajhálóval kellett összefogni.

A döntés ellen nem csak a fodrászok, de a konzervatívok is tiltakoztak, attól tartva, hogy mindez a csapatok harcértékébe kerülhet, és nevetség tárgyává teszi a hadsereget. Ez utóbbi szempont azért is fontos volt, mert az NSZK jelentette a NATO keleti bástyáját a kommunista országok felé.

Egy másik probléma a szükséges hajhálók beszerzése volt: a Bundeswehr már első körben is 740 ezret rendelt belőlük. Egyes katonák viszont azon aggódtak, hogy ezen hálók viselése egészségkárosodást okozhat náluk, így a vezetés egy különleges testületet állított fel a kérdés kivizsgálására.

Orvosok tanácsát is kikérték, akik amellett foglaltak állást, hogy a hálóval összefogott haj a fertőzések és kórokozók melegágya, és több fertőzést okozhat. A helyzet azoknál még súlyosabb volt, akik szakállt is viseltek – vélték a szakértők. Ráadásul a hosszabb haj a fegyelem lazulását is jelentheti – vélték, hiszen a szolgálatot teljesítők már nem érezték, hogy feltétlenül engedelmeskedniük kellet az „egyenruhás civilek” utasításainak.

Mindemellett a gazdaságossági szempontokat is felülvizsgálták: a hosszabb hajhoz több víz kellett, hogy megmossák, mindez pedig már komolyabb infrastruktúrát és több, a hajszárítókhoz szükséges áramot igényelt. Egy szó, mint száz: a hadsereg minden szempontból belegabalyodott a hajhálókba.

Miután pedig már a parlamentben is a gondozatlan és koszos katonákra panaszkodtak, megszületett a döntés: 1972 májusától a katona haja nem érhetett a ruhájához, és nem takarhatta el szemét vagy füleit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár