2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A brit felsőoktatás átalakítását bírálta a "történészcár"

2011. február 22. 12:15 The Daily Telegraph

A történelem hamarosan a gazdagok kiváltsága lehet, ha a brit kormány folytatja a kulturális és humán célokra fordítható összegek megvonását – nyilatkozta a felsőoktatás átalakításának tervéről Simon Schama brit történész.

A kormány történészcárja – akit Michael Gove oktatási államtitkár kért fel az iskolákban folyó történelemtanítással kapcsolatos tanácsadásra – komoly kritikákat fogalmazott meg az idős, általa „sznoboknak” tartott történészek ellen is, mondván, sokak csak a felsőoktatásban hajlandók dolgozni.

A Columbia 66 éves történész-művészettörténész professzora nem rejti véka alá véleményét, amellyel a humán tárgyak egyetemi oktatásában észlelhető tarthatatlan állapotokra hívja fel a figyelmet. Schama aggodalmát fejezte ki, hogy „míg más tudományok állami támogatásban részesülnek, addig a humán tárgyak és művészetek elestek ezektől”.

Schama attól fél, hogy a kormányzati lépés egyik „szerencsétlen” következményeként sok diák kezd majd könyvelést tanulni, a filozófia és a művészettörténet helyett. A történész finom kritikát engedett meg magának, amikor David Cameron brit miniszterelnök és helyettese, Nick Clegg szerepe került terítékre: „A Westminsterben és Eltonban edződöttekre vár a feladat, hogy megértsék, milyen pusztítást végezhetnek ezzel a brit kultúrában” – mondta el a történész.

„Nagyon sokat kell azon dolgozni, hogy a történelmet unalmassá tegyük, de sok olyan tanár van a szigetországban, akik ebben nagyszerű munkát végeznek. Szerencsés voltam, hogy olyan tanárok keze alatt fordulhattam meg, akik úgy gondolták: a történelem nem csak a történészeké, s nem csak akadémiai célokat szolgál” – tette hozzá Schama.

A történész amellett, hogy elismerte: fontos szempont a társadalmi realitások figyelembe vétele, mivel a tantermeken belül sok gyermek csak második nyelvként használja az angolt, le kell szögezni, hogy a gyerekek továbbra is szomjúhozzák a történelmet, a tantárgy népszerűsége pedig töretlen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár