2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra szobra lehet Mária Teréziának Pozsonyban

2011. március 2. 15:36 MTI

Az 1921-ben lerombolt Mária Terézia-szobor hű másának felállítását kezdeményezte egy civil szervezet, a Pozsonyi Városszépítő Egylet a szlovák fővárosban - írja az Új Szó című pozsonyi napilap.

A Pozsonyi Városszépítő Egylet közadakozásból befolyt pénzből, valamint szponzori támogatásokból szeretné finanszírozni Mária Terézia márványszobrának elkészítését. Az elhelyezés részleteiről a városi képviselő-testület dönthet. A Habsburg uralkodónőt ábrázoló szobrot az eredeti műalkotás egykori helyén, a volt Koronázási emléktéren kívánják felállítani.

A szobor elhelyezése több változást is elindítana Pozsony belvárosában. A néhai Koronázási emléktérnek a kezdeményezők visszaadnák eredeti nevét. Ma L'udovít Stúr térnek hívják, és a Tibor Bártfay készítette Stúr-szoborcsoport díszíti. Az egyik lehetséges megoldás, hogy a szoborcsoportot a Szabadság téren található parkba helyezik át - mondta az Új Szónak Sven Sovcík, Pozsony város kulturális bizottságának alelnöke.

Mária Terézia szobrát, Fadrusz János művét a magyar millenniumi ünnepségek keretében, 1897-ben avatták fel, az ünnepségen jelen volt Ferenc József császár és király is. A talapzaton a latin Vitam et sanguinem (Életünket és vérünket) felirat volt olvasható, utalva az 1741-es országgyűlésre, amikor a magyar rendek "életünkkel és vérünkkel" felkiáltással biztosították Mária Teréziát hűségükről.
A főalak mellett egy vitéz és egy magyar nemes állt, a talapzat hátoldalán pedig a "Magyarország fennállásának ezredik évében a királykoronázások emlékére emelte Pozsony Szab. Kir. város közönsége 1896" felirat volt olvasható.

A szobor későbbi sorsáról Stefan Holcík régész, Pozsony történetének kutatója a lapnak elmondta, hogy a szoborcsoportot, mint a magyar fennhatóság szimbólumát 1921-ben szétverték. A régész tudomása szerint a darabokat városbeli szobrászok rendelkezésére bocsátották, hogy azokból új szobrokat faragjanak. A központi alak mellett álló két nemes fejét pedig egy budapesti letétben őrzik.

Az új szoborcsoport agyagmodellje már majdnem kész. Alkotója Martina Zimanová, a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola tanára. Egy műanyag modell alapján pedig az olaszországi Carrarában faragják ki márványból az eredetivel megegyező alkotást – magyarázta a lapnak Maros Macucha, a Pozsonyi Városszépítő Egylet igazgatója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár