2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hamlet, ír királyfi

2011. március 7. 12:05 The Guardian

Nem O Hamlet, hanem O’Hamlet. A első pillantásra elhanyagolhatónak tűnő különbség érdekes részletre világít rá: Shakespeare dán hercegének neve ugyanis ír eredetű lehet – legalábbis ezt állítja egy irodalomtörténész.

Hamlet identitása évszázadok óta foglalkoztatja a kutatókat, akik között a jüt, az izlandi és a latin eredet hirdetőit is megtaláljuk. Lisa Collinson, az Aberdeen Egyetem középkorásza a furcsán hangzó név eredetét egy kevéssé ismert kelta történetre vezeti vissza.

Ismeretes, hogy Shakespeare a franciára fordított Dánia története című munkából vette át a Hamlet nevet. Ez a változat egy skandináv sagán alapult, amelyet egy 10. vagy 11. századi izlandi szerző, bizonyos „Jegesmedve” jegyzett le, s az egyik versszakban az Amlothit név olvasható. Collisont – akinek tanulmánya az Oxford University Press által kiadott Review of English Studies-ban jelent meg – a Shakespeare-kutatók körében kánonná acélosodott tételek sem tántorították el attól, hogy kritika tárgya alá vonja a kérdést.

„Tovább is mehetünk, és Amlethust valamint Amlothit összeköthetjük a kelta Admlithival (ebben a ’h’ néma)” – magyarázta a kutató, aki úgy gondolja, hogy a Jegesmedve által használt Amlothi ennek a kelta névnek az eltorzított alakja. Collison korábban egy 8-9. századból származó történetben, A Da Derga szálló lerombolása című ír mesében bukkant rá az Admlithi névre; ez egy olyan királyról szól, aki sorra ledönti a társadalmi tabukat, majd a végén szörnyű halált hal. „Jóllehet Admlithi csak mellékszereplő, furcsa hangzású neve miatt később különböző szövegekben szerepelhetett” – magyarázta Collison. „Úgy gondolom, hogy korábban a babonás tengerészek használhatták a veszélyes tengeri jelenségekre, például az örvényre” – tette hozzá.

„Nem valószínű, hogy Admlithi norvég eredetű lenne. Inkább azt tudom elképzelni, hogy a tengerészek használták, akik fontos szerepet töltöttek be a név Skandináviába való eljuttatásában; könnyen lehet, hogy maga Jegesmedve is tengerész volt” – vallja Collison.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár