2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Májusban fejeződik be a nyírbátori templomok restaurálása

2011. március 7. 13:22 MTI

A minorita és református templomok májusi átadásával fejeződik be a térség vallási és turisztikai fejlesztését célzó 3,5 milliárd forint értékű uniós program a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban.

A több elemből álló Hit és Egészség projekt a három történelmi egyház és a nyírbátori önkormányzat összefogásával valósul meg, a tervekben a nyírbátori és máriapócsi műemlékek felújítása, a várostörténeti sétány és a település történelmi múltját bemutató panoptikum kialakítása, valamint fürdőfejlesztés szerepel. A beruházások többsége elkészült, jelenleg a minorita és a református templom restaurációs munkálatai vannak folyamatban - tájékoztatott Máté Antal projektmenedzser.

A minorita szerzetesek késő gótikus kolostortemploma a fejlesztés eredményeként visszanyeri eredeti arányait és arculatát: a műemléki épület tetőszerkezete és tornya újjáépül, emellett elvégzik a teljes külső és belső homlokzat, valamint az ablakoknak, a párkányoknak és a lábazatok kőelemeinek felújítását. A templom harangjai visszakerültek a toronyba, a restaurációt követően a híres Krucsay-oltár mellett a pócsi és a 12 méter magas főoltár is régi pompájában lesz látható.

A beruházás során a város szívében fekvő, Közép-Európa egyik legjelentősebb késő gótikus, reneszánsz emlékekben gazdag teremtemploma - a mai református templom - mellett az ország legnagyobb, erdélyi stílusban épült fa harangtornyát is restaurálják. A Báthori István erdélyi vajda által, eredetileg családi kápolnának és temetkezési helynek szánt műemlékben visszaépítik a sekrestye fölé az eredeti oratóriumot, a két helyiség a jövőben kiállító térként fog működni. A hajóban a szó- és mózesszéket, a teljes belső, valamint az épület egyediségét meghatározó hálóboltozatot állítják helyre a szakemberek.

A harangtoronyban egy új lépcsőszerkezet és lift biztosítja majd a feljutást az egyedi és részben középkori szerkezeteket a mai napig őrző tetőtérbe. A látogatók az épület megtekintése során a középkori templomépítés rejtelmeivel és az épület egyedi művészettörténeti sajátosságaival egyaránt megismerkedhetnek. A felújított római katolikus minorita templomot május 14-én szentelik meg, míg a reformátusok imaházát a tervek szerint május 29-én adják át - tette hozzá Máté Antal.

A Hit és Egészség program legnagyobb költségű beruházását már átadták: mintegy 1,7 milliárd forintból egy 4 ezer négyzetméteres gyógyfürdőt és uszodát építettek fel a korábbi nyírbátori parkfürdő területén. A kiemelt, jelentős uniós finanszírozású projekt a másik fontos eleme a máriapócsi bazilika felújítása volt: az Európai-hírű kegyhely ikonosztáza, a kegyoltár és berendezések helyreállítása mellett a bazilika és környezete is teljesen megújult.

A két nyírbátori templomot összekötő várostörténeti sétányon a helyi sárkánykultusz gyökereit a Szentvér utca legendáját és a Báthoriak történetét életnagyságú szoborillusztrációk segítségével ismerhetik meg a látogatók, a Báthori Várkastélyban megtekinthető, 2009-ben átadott panoptikum pedig történelmi hitelességgel mutatja be a Báthori-család korát.

Máté Antal elmondta: a 3,5 milliárd forintos fejlesztés záró akkordjaként tavasszal programsorozat veszi kezdetét a nyírségi kisvárosban. Ennek első lépéseként a konzorcium egy jelentős kiállítási standdal vesz részt a budapesti Utazás 2011 idegenforgalmi kiállításon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár