2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kisebb hatásfokkal dolgoztak a korai földművelők, mint a gyűjtögetők

2011. március 9. 08:14

A 12 ezer évvel ezelőtt lezajlott mezőgazdasági forradalom technikai értelemben visszalépés volt – állítják gazdaságtörténészek.

A hagyományos nézet szerint a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató népek azért tértek át a földművelésre, mert így könnyebben megkereshették a mindennapi betevőjüket – mondta el Sam Bowles, az SFI Intézet tudományos munkatársa. Az íjhoz és a nyílhoz hasonlóan a gőzgép és a számítógép is a technikai változás szélesen értelmezett gazdasági modellje: a növénytermesztés az emberi munka hatásfokának növelésével, illetve az új metódusok alkalmazásával párosult, az emberiség pedig ennek köszönhetően gyarapodásnak indulhatott.

Bowles megvizsgálta a vadászó-gyűjtögető és a földművelésre áttért népek régészeti leleteit, valamint az általuk felhasznált technológiákat, s ezekből kiszámította az egy órai munkából nyert kalóriamennyiséget: megdöbbentő, de a professzor számításai szerint a gyűjtögető életmódot folytatók 50 százalékkal hatékonyabbnak bizonyultak a mezőgazdálkodással foglalkozó népeknél.

„Bizonyos, hogy nem a jobb egércsapda miatt volt” – nyilatkozta Bowles. „A mezőgazdálkodás nem azért indulhatott el, mert kisebb erőfeszítésre volt szükség a megélhetésért. Korai sikere inkább a társadalmi, gazdasági és demográfiai előnyökre vezethető vissza” – tette hozzá.

Brian Fagan, a Kaliforniai Egyetem régészprofesszora szerint Bowles elmélete „provokatív és lenyűgöző”. Korábban úgy gondolták, hogy a mezőgazdálkodás kezdetben nem volt szükségszerűen produktívabb – magyarázta Fagan. „A kutató ráirányította a figyelmet a mezőgazdálkodás elterjedése és a társadalmi-demográfiai faktorok közötti kapcsolatokra. Hasznos hozzászólás a mezőgazdálkodással kapcsolatos vitákhoz” – tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár