2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az olasz egységet ünneplik Itáliában

2011. március 17. 14:32 MTI

Az egységes olasz állam létrejöttének 150. évfordulóját ünnepli csütörtökön egész Itália; szinte minden nagyobb városban ünnepi rendezvényeket tartanak az Unita d'Italia (az olasz egység) tiszteletére.

Az ünnepségek központi helyszíne Torino; az északolasz város volt az első főváros, miután II. Viktor Emmánuel király 1861. március 17-én kihirdette a hét régió egyesülésével létrejövő olasz államot. Csütörtök este a római Teatro dell'Operában Giuseppe Verdi Nabucco című operáját viszik színre. Vezényel a világhírű olasz karmester, Riccardo Muti.

Várhatóan az összes olasz közjogi méltóság jelen lesz, köztük Silvio Berlusconi miniszterelnök és Giorgio Napolitano államfő, ami azért pikáns, mert a 70 éves karmester - aki pacemaker-beültetése után öt héttel, orvosai tanácsai ellenére kezdte el a próbákat - egy hete éppen ennek a darabnak az előadásán fordult a közönséghez, tiltakozva a kulturális költségvetés lefaragása ellen. Az elvonások megkondíthatják az olasz kultúra lélekharangját. Nem lehet megölni a kultúra támogatását, mert abban a pillanatban a nemzet lelkének egy darabját öljük meg - mondta a nápolyi születésű karmester.

A szakadó eső ellenére már szerda este 100 ezren ünnepelték Rómában az olasz nemzeti egység jubileumát; az örök városban is koncertekkel, kiállításokkal és tűzijátékkal emlékeztek meg a kerek évfordulóról. Az ünnep alkalmából az egész országban nemzeti színekben pompáznak a jelentősebb középületek, köztük Rómában a II. Viktor Emmánuel tiszteletére emelt nemzeti emlékmű.

XVI. Benedek pápa az évforduló tiszteletére kiadott üzenetében emlékeztetett arra, a katolikus egyház az oktatás, valamint az irodalmi művek és általában a művészetek útján nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a politikai megosztottságon és a külföldi megszálláson felülemelkedve kialakuljon az olasz nemzeti identitás.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár