2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már tudni, mikor épült a lévai zsinagóga

2011. március 21. 08:13 MTI

Értékes dokumentumot találtak a lévai zsinagóga felújításakor, mely hitelt érdemlően bizonyítja, hogy mikor is épült a templom - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

A 128 éves okirat a templom falából került elő. Több, eddig ismert forrásban is más-más dátum szerepel, van aki 1853-ra, mások 1857-re tették a zsinagóga építésének kezdetét. Most azonban már biztos, hogy az építkezés alapkőletétele 1883. április 24-én volt. Lehetséges, hogy a félreértésre egy korábban létező imaház adott okot, ám pontos információ nincs erről az épületről.

Pölhös Margaréta régész, a Barsi Múzeum munkatársa az Új Szónak elmondta: a dokumentum a bejárati ajtó mellől, valamivel a járdaszint alól, egy résből került elő. A zsinagóga felújításán dolgozó munkások március 15-én, kedden, a falak körül felhalmozódott törmeléket takarították el, amikor egy mozgó téglát találtak. Egy gyógyszeresüveg volt az üregben, benne egy okirat és két pénzérme. Pölhös szerint az üveg félig volt vízzel, ezért meglehetősen rossz állapotban van a papír. Ekkoriban, szokás volt a dokumentum mellé a legkisebb és legnagyobb névértékű pénzérmét elhelyezni – ez esetben egy 1874-es ezüst tízgaras, valamint egy 1883-ban vert 22 karátos arany érme, amelyet Ferenc József uralkodásának 35. évfordulójára bocsátottak ki.

Az alapítólevélben egyebek mellett az áll: „a hitközség valamennyi tehetősebb tagjainak hozzájárulásából egy új templom és iskola felépítése elhatároztatott, mely épületnek alapköve mai napon letétetett, miről szóló jelen okmányt, azon forró kívánsággal, hogy az kitűzött czéljainak megfelelve, a közerkölcsiségnek, és a közművelődésnek, s ezáltal a közjónak örök időkre szolgáljon: Kiállítottuk Léván, 1883-ik év áprilishó 24-én”. A papíron már elmosódott egy héberül írt bibliai idézet, de ott díszeleg minden résztvevő közméltóság aláírása is.

Az okiraton egy bejegyzés hívta fel a figyelmet arra, hogy valószínűleg a Bars című hetilap is beszámolt a jeles eseményről. A cikket meg is találták, ebben az alapkőletétel pontos leírása szerepel, és a dokumentum teljes szövege is olvasható. Az alapítólevelet a város a Barsi Múzeumnak ajándékozza, amely az intézmény egyik büszkesége lesz. A dokumentum restaurálásra szorul, speciális tárolást igényel. A papír nagyon törékeny, több darabra esett szét. Elkészítik a másolatát is, valószínűleg ezt állítják ki, és a városi hivatalban is őriznek majd egy példányt. Egy másolatot a jelenleg folyó felújítási munkálatokról szóló üzenettel együtt elhelyeznek a zsinagóga falában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár