2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Betiltották a Gandhit biszexuálisként ábrázoló könyvet Indiában

2011. március 31. 14:02 The Daily Mail

Betiltották a Máhátma Gandhit biszexuálisként és idegengyűlölőként ábrázoló amerikai könyvet India Gudzsarát államában, az indiai függetlenség atyjának szűkebb hazájában.

Az új életrajzi kötet szerint az indiai függetlenségi mozgalom szellemi vezére mélységesen szerette Hermann Kallenbachot, s állítólag a következő mondatokat is hozzá intézte: „Mennyire teljesen birtoklod a testem. Ez rabszolgaság – bosszúval”.

Kallenbach Németországban született, majd Dél-Afrikába vándorolt ki, ahol építészként nagy vagyonra tett szert. Itt találkozott Gandhival, aki a férfi egyik legközelibb tanítványa lett. A pár két évig, egy Kallenbach által épített házban élt együtt, ahol megfogadták egymásnak, hogy „több és több szerelmet adnak egymásnak, olyat, amelyet a világ még nem látott”.

A két férfi bensőséges kapcsolatát Joseph Lelyveld dolgozta fel Great Soul: Mahatma Gandhi And His Struggle With India című könyvében, amely azt állítja, hogy miután a férfit 13 éves korában összeadták egy nála egy évvel idősebb lánnyal, Kasturbai Makhanji-val, s négy gyermek után elváltak, az erőszakmentes ellenállási formát filozófiául választó függetlenségi vezető egy férfinél keresett vigasztalást magának. „Nem tudok a férfi és a nő közötti kapcsolatnál csúnyább dolgot elképzelni” – mondta egyszer Gandhi Kallenbachnak.

Gandhi egyszer azt írta szeretőjének: „Portréd (az egyetlen) a kandallópárkányomon van, szemben az ágyammal”. A két férfinek 1914-ben váltak szét útjaik, mivel a világháború kitörésekor Kallenbachot nem engedték be az ázsiai országba. Lelyveld könyve páratlan betekintést enged Gandhi szexuális életébe; többek között azt is megtudhatjuk belőle, hogyan aludt a hetvenes éveiben járó férfi 17 éves, Manu nevű unokahúgával és más nőkkel az ágyban, miközben szexuálisan soha nem jött izgalomba tőlük.

Gudzsarát állam első minisztere azonnali hatállyal elrendelte Joseph Lelyveld Pulitzer-díjas újságíró könyvének betiltását, ez hamarosan akár egész Indiára kiterjedhet. "A szerző Gandhi-ábrázolása megvetendő, semmilyen körülmények között sem elfogadható. Gudzsarát kormánya a könyv teljes betiltása mellett döntött" - írta Narendra Modi miniszter internetes blogján.

Mahárástra állam hasonló lépéseket fontolgat az életrajzi kötet miatt, Lelyveld azonban hangsúlyozta, hogy a kritikák tévesen mutatták be könyvét. A Great Soul: Mahatma Gandhi and his Struggle With India (Nagy lélek: Máhátma Gandhi küzdelme Indiával) kedden jelent meg az Egyesült Államokban, de Indiában még nem látott napvilágot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár