2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Székesfehérvár család- és helytörténete magánfotókon

2011. április 5. 16:22

Székesfehérvárhoz kötődő, 1865 és 1945 között készült, személyes tulajdonban levő fotók gyűjtését kezdte meg a székesfehérvári Városi Képtár-Deák Gyűjtemény; az eredeti fotográfiákból, illetve azok digitalizált változatából jövőre kiállítást rendez az intézmény - mondta el az az igazgató.

A híres vagy kevéssé ismert, ma is Székesfehérváron lakó vagy az adott időszakban a koronázó városban élt családok ünnepeit, hétköznapjait megörökítő felvételeket az év végéig várja a múzeum. A fotókat lemásolják, digitalizálják, az eredeti képeket pedig - amennyiben azok igényt tartanak rá - visszaadják a tulajdonosoknak - tette hozzá Szűcs Erzsébet.

Az egykori felvételeken keresztül a privát történelem látványosan kapcsolódik majd össze a város történetével, s árnyalja, kiegészíti a hely- illetve az egyetemes történelemmel kapcsolatos ismereteket - fogalmazta meg a tárlat célját a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény igazgatója.

A leletmentésnek szánt gyűjtőkampány március első felében történt meghirdetése óta már gyűlnek a múzeumban a korabeli fotográfiák. Egy gyűjtő a napokban 160 darabból álló kollekcióját bocsátotta másolás céljából az intézmény rendelkezésére, s többen keresték fel a családi fotóalbumokban féltve őrzött képekkel a múzeumot.

A Városi Képtár - Deák Gyűjtemény munkatársai és önkéntesei annak érdekében, hogy minél szélesebb körből sikerüljön összegyűjteni a kiállítás anyagát, megkeresték a város nyugdíjasklubjait, s kérték az idős emberek támogatását. A beérkezett fotók egy részét egyébként már a kiállítás megnyitása előtt megismerhetik az érdeklődők, azokat ugyanis felteszik majd a múzeum honlapjára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár