2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kolozsvár alpolgármestere visszahelyezné a Funar-táblát Mátyás király szobrára

2011. április 20. 17:04 MTI

Radu Moisin, Kolozsvár alpolgármestere visszahelyezné a nemrég felújított kolozsvári Mátyás király szoborcsoport fő alakjának talapzatára azt a román nyelvű táblát, amelyet Gheorghe Funar egykori nacionalista polgármester idején helyeztek el törvénytelenül - írta a Krónika című erdélyi napilap.

A Kolozsváron megjelenő romániai magyar újság szerint a Demokrata Liberális Párt (PD-L) színeit képviselő alpolgármester azt tervezi, hogy az illetékes román műemlékvédelmi bizottság jóváhagyásával visszahelyezteti a szobor talapzatára vagy annak környékére azt a táblát, amely Nicolae Iorga egykori román történésznek egy Mátyás királyra vonatkozó mondatát tartalmazza. A feliraton a következő mondat olvasható: "A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldovabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult".

Ezt a táblát a szobor restaurálása alkalmából távolították el a talapzatról. A munkálatok befejezése után nem helyezték vissza, ugyanis ez a felirat törvénytelenül került a szoborra Gheorghe Funar nacionalista polgármester kezdeményezésére.

László Attila, a város másik alpolgármestere és Molnos Lajos önkormányzati képviselő egybehangzóan úgy nyilatkoztak a Krónikának, hogy teljesen esélytelen Moisin próbálkozása. A tábla visszahelyezéséhez ugyanis a megyei, illetve az országos műemlékvédelmi bizottság engedélyére is szükség van.

László szerint "gyakorlatilag nulla" annak a valószínűsége, hogy Virgil Pop, a Kolozs megyei műemlékvédelmi bizottság elnöke zöld jelzést adjon a Nicolae Iorga-idézetet tartalmazó táblának. A neves román műépítész ugyanis korábban úgy nyilatkozott: olyan kiállítást tervez, ahol hamis történelmi állításokat tartalmazó táblákkal mutatja be egy letűnt korszak butaságait, köztük a szóban forgó Iorga-idézettel. Funar idejében ugyanis a város több épületére és emlékművére helyeztek el ilyen vitatott feliratokat, amelyek történészek szerint múlthamisító állításokat tartalmaznak.

A Mátyás király szoborcsoport restaurálása tavaly év végén fejeződött be, a munkálatokat a román és a magyar állam közösen finanszírozta fele-fele arányban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár