2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Azonosították a Titanic ismeretlen gyermekáldozatát

2011. április 28. 08:15 Discovery News

Sikerült azonosítani a Titanic egyik legismertebb utasát, az „ismeretlen gyermeket” – jelentették be amerikai és kanadai kutatók.

A kisfiú valószínűleg a 19 hónapos korában elhunyt brit Sidney Leslie Goodwin – írta Ryan Parr, az ontarioi Research and Development of Genesis Genomics elnökhelyettese a Forensic Science International: Genetics című folyóiratban megjelent tanulmányban.

A kisfiút öt nappal az óceánjáró elsüllyedése után emelték ki a vízből és temették el a további százötven áldozattal együtt az új-skóciai Hallifaxban. Sírfeliratán ma a következő szöveg olvasható: „Egy ismeretlen gyermek emlékére emelve, akinek földi maradványait a Titanic katasztrófája után találták meg”.

A 2001-es exhumálás után Parr és kollégái a néhány centiméter hosszú kézcsont és a három fog megvizsgálásából arra következtettek, hogy a földi maradványok egy 13 hónapos csecsemőé, Eino Viljami Panulaá lehetnek, akinek szülei szintén vízbe fulladtak. A szakemberek azonban később rájöttek, hogy a fog analízise és a DNS szekvenálás téves eredményeket produkált.

A szakemberek az orvosszakértők által is alkalmazott mitokondriális DNS-vizsgálatokat végeztek, s a leszűkítés végén csak két gyermek maradt, Eino és a 19 hónapos Sidney. A Maritime Museum of the Atlantic múzeumban fellelhető bőrcipő az elmélet újragondolására késztette a kutatókat, akik a hajónál talált kis kesztyűket is túl nagynak találták egy 13 hónapos babának. A kutatók így még több mitokondriális DNS-vizsgálatot végeztek, majd kijelentették: „98 százalék”, hogy az áldozat Sidney volt.

A Titanic 1912. április 14-én ütközött jéghegynek, majd másnap elsüllyedt, 1500 ember halálát okozva. Sidney és nyolctagú családja az angliai Fulhamból a Niagara-vízeséshez tartott, ahol édesapja a jobb megélhetés reményében egy éppen akkor felépült erőműnél próbált volna elhelyezkedni. Mindannyian, Fred, felesége Augusta és hat gyermekük is a tragédia során lelték halálukat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár