2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Georadarral kutatnak Mona Lisa után

2011. április 28. 09:46 MTI

Georadarral kezdték meg szerdán olasz kutatók egy reneszánsz kori nő maradványainak keresését, akiről feltételezik, hogy a Mona Lisa (La Gioconda) című Leonardo da Vinci-kép modellje lehetett.

A radarral a föld alatt lévő sírok után egy firenzei kolostorban kutatnak, ahol a feltételezések szerint Lisa Gherardinit eltemették. A hagyományok szerint egy gazdag selyemkereskedő, Francesco del Giocondo felesége állt modellt Leonardo da Vincinek a nevezetes portréhoz. Gherardini 1542-ben halt meg, és a Firenze központjában lévő Szent Orsolya-zárdában temették el.

Silvano Vinceti kutatásvezető elmondta, hogy péntekig fésülik át a területet, összesen 900 négyzetmétert vizsgálnak meg a georadarral, amely képet ad arról, mi található a földfelszín alatt. A feltárás ezt követően, a jövő hónapban kezdődhet meg. A kutatók remélik, hogy sikerül megtalálni és azonosítani a csontokat. Utóbbihoz szénizotópos kormeghatározást és DNS-elemzést is tervbe vettek. A DNS-mintákat Gherardini leszármazottainak örökítő anyagával hasonlítanák össze.

Amennyiben koponyacsontokra is rábukkannak, állapotuktól függően a csoport megkísérli tulajdonosa arcának rekonstrukcióját - arcvonásait pedig összevetni a Leonardo mesterművén láthatóakkal. Vinceti úgy véli, a Mona Lisa valószínűleg nem egyetlen modell portréja, ám Gherardini lehetett a festmény első modellje.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár