2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Élő múzeummá alakították át az egykori kalózhajót

2011. május 11. 13:21 MTI

Víz alatti múzeummá alakították át az egykori legendás kalóz, Kidd kapitány egyik hajóját. Az egyedi, víz alatti múzeum új nézőpontból mutathatja be a kalózkodás aranykorát.

Majdnem három évvel a Quedagh Merchant, Kidd kapitány hajója szenzációs felfedezése után a feltárást és konzerválást vezető Charles Beeker és csapata a hajóroncsot átalakította "a tenger élő múzeumává." Az új intézményt május 23-án, Kidd kapitány kivégzésének 310. évfordulóján fogják megnyitni.

A Catalina sziget mellett lévő formabontó múzeum csupán 21 méterre van a parttól, és három méterrel a vízfelszín alatt. A roncsokat megtekintő búvároknak lehetősége lesz közelről tanulmányozni egy 17. századi hajó maradványait és a rajtuk évszázadok során megtelepedett változatos tengeri élővilágot.

A skót származású William Kidd 1699-ben foglalta el a Quedagh Merchantot India nyugati partjainál: a hajó értékes rakománya többek közt szatént, selymet, ezüstöt és aranyat tartalmazott. Kidd a hajót azonban a karibi térségben hagyta, mert New Yorkba utazott, ahol nevét tisztára akarta mosni. Akciója sikertelen volt, halálra ítélték kalózkodásért. 1701 május 23-án felkötötték, elrettentésül teste két évig himbálódzott a Temze felett.

William Kidd megítélése vitatott, mert több történész értékelése szerint inkább egy szerencsétlenül járt kalózvadász volt, mintsem kalóz. Ennek ellenére a kalóz-folklór meghatározó elemévé vált, a kapitány alakja számos regényben és filmben köszön vissza.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár