2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lehullhat a lepel az Artúr-mondakör egyik rejtélyéről

2011. május 18. 08:49

Több évszázada foglalkoztatják a történészek fantáziáját az Artúr királyhoz köthető mondák, az egyik megoldására most a geofizikát vetik be.

A Stirling Castle melletti kör alakú agyagdomb legendás királyokhoz, brit arisztokratákhoz és a római hódítókhoz köthető, eredete azonban bizonytalan. A Glasgow Egyetem kutatói először használnak olyan technológiát, amellyel az alatta levő földet tudják megvizsgálni, s ezzel hamarosan a domb kialakulásának körülményeire derülhet fény.

A King’s Knot-ként elhíresült építmény régóta tartja izgalomban a történészeket. A benne rejlő titkok ellenére a domb háborítatlanul nyújtózik el, mivel a kutatók eleddig attól tartottak, hogy kárt tesznek benne. A jövő héten induló projekt ezt megkerülve igyekszik teljes geofizikai felmérést adni a területről.

Richard Jones, a Glasgow Egyetem régésze elárulta: nem tudja, mire számíthatnak a vizsgálódás során. „Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy olyasvalamit fedezzünk fel, amely az embereket évszázadok óta izgatja, főleg azért, mert mi sem tudjuk, hogy mi vár ránk. Az általunk használt földalatti szkenner az elveszett építészeti elemeket tárja fel, s ezáltal jellemezhetjük azokat, függetlenül a koruktól” – mondta el Jones.

A domb „csésze-csészealjformája” sokat változott az évek során, kialakulásának kezdetét illetően pedig számtalan elmélet van forgalomban – magyarázta John Harrison, a Stirling Local History Society (SLHS) elnöke. „Az emberek évszázadok óta mesélik a maguk történetét a King’s Knotról, de annak eredetét sűrű homály borítja. A területet a 16-17. században kertként használták. De hogy mikor alakult ki a ’csésze-csészealjforma’? Talán csak az 1620-as években. Erre a geofizikai kutatás fog pontos választ adni” – tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár