2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vízforrásokra utalhatnak a Nazca-vonalak

2002. december 2. 09:10

A legújabb régészeti kutatások szerint vízforrások lelőhelyét jelölik a perui Nazca-vonalak néven ismert rajzolatok a Limától délre húzódó sivatagban.

Titokzatos rajzolatok
Johny Isla archeológus szerint a 2000 éve készített gigantikus rajzok az életet és termékenységet jelentő vízzel hozhatók összefüggésbe.

A gigantikus rajzolatok egy olyan síkságon fekszenek, amelyet három folyó is átszel. A régiek szemében ez a terület a termékenység szimbóluma lehetett. A rajzokkal az egykori lakosok valószínűleg vízlelőhelyeket akartak jelezni, hiszen a folyók a nagy nyári hőségben teljesen kiapadtak, szinte eltűntek a föld színéről - hangsúlyozta a Reutersnek adott interjújában Isla, aki munkatársával, a német Markus Reindellel 1997 óta dolgozik a Nazca-vonalakat övező rejtély megfejtésén.

A kutatók szerint szintén a vízzel való kapcsolatra utal, hogy egyes trapézformák keletre, illetve északkeletre, a folyók forrásvidékére mutatnak. Isla és Reindel szerint feltételezésük helytállóságának további bizonyítéka, hogy a trapezoidok sarkánál emelt kis halmok, sírok alatt olyan tengeri kagylók maradványait fedezték fel, amelyek évszázadok óta a termékenység és a víz jelképei az Andokban élő népek között.

A korábbi feltételezések szerint a rajzolatokat a Kr. e. 200 és Kr. u. 650 között létezett Nazca-civilizáció alatt hozták létre, és a Palpa-vonalak is ebben az időszakban készültek. Isla szerint azonban éppen fordítva történt, a nagyközönség előtt kevésbé ismert Palpa-vonalak az ősibbek, és a Nazca-civilizáció lakói nagy valószínűséggel e területről vették át a mintákat. A kutatók munkájuk során olyan rajzolatokat is találtak, amelyeknek a hosszúsága eléri a 15 kilométert. Ezzel a felfedezéssel megdőltek azok a korábban hangoztatott állítások, amelyek szerint a Nazca-kultúrához tartozó emberek egymástól távol eső, elszigetelt völgyekben éltek és nem érintkeztek egymással. A kutatók szerint a rajzokat létrehozó népek társadalma összetett és igen erősen tagolt volt.

A Nazca- és a közelében húzódó, kevésbé ismert Palpa-vonalak egy része élőlényeket ábrázol, másik része geometriai formákat. A terület egykori lakói a vonalakat úgy hozták létre, hogy a kiválasztott nyomvonalról eltávolították a kavicsokat, amelynek következtében a földfelszínen előtűnt a finom homok.

A titokzatos vonalak felfedezése óta több elmélet is napvilágot látott arról, vajon mire szolgálhattak a rajzok, amelyeket áttekinteni szinte kizárólag a magasból lehet. Egyesek szerint Földön kívüli kultúra termékei, idegen lények keze munkája. Mások szerint kultikus célokat szolgálhattak, esetleg csillagászati jelölések lehettek, amelyeket naptárként használtak.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár