2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vita a Stasi-archívumot kezelő egykori állambiztonsági dolgozók miatt

2011. május 27. 09:51 Spiegel Online

A keletnémet állambiztonság iratait kezelő szövetségi hivatal új vezetője megválna hivatalának Stasi-múlttal rendelkező tagjaitól. A terv véghezvitele egyelőre lehetetlennek tűnik.

Roland Jahn, a Stasi iratokat kezelő német hivatal új vezetője már március 14-i hivatalba lépésekor kijelentette, hogy minden egyes volt Stasi-ügynök, aki ennek a szervezetnek dolgozik, megsérti az áldozatokat. A vezető egy hónappal később találkozott a hivatal harminc Stasi-múlttal rendelkező munkatársával, de tervei nem változtak.

Jahn eljárása megosztotta a közvéleményt. Az egykori vezető - aki maga is a Stasi áldozata volt - lépését sokan vitatják, mert ezen lépését egyrészt jogilag tarthatatlannak tartják, másrészt az új vezetéshez lojálisnak bizonyult egykori állambiztonsági munkatársak elleni fellépés évtizedekkel az NDK összeomlása után nem szolgálja a megbékélést.

A 47 érintett munkavállaló majdnem mindegyike immáron két évtizede dolgozik a Stasi-archívumot kezelő hivatalnál, mert speciális tudásuk miatt munkájukat elengedhetetlennek ítélte meg az intézmény első vezetője, Joachim Gauck. Hasonló megfontolásból a következő vezető, Marianne Birthler is megtartotta az egykori Stasi tagokat.

Több vezető bírálta Jahn tervét. A rendőrségi szakszervezet részéről Hugo Müller élesen kritizálta a frissen hivatalba lépett vezető eljárását, valamint a Jahn által vezetett hivatalt felügyelő bizottság tagja, Richard Schröder teológus is aggályait fejezte ki az új igazgató lépése kapcsán.

Roland Jahn ismert ellenzéki aktivista volt a Német Demokratikus Köztársaságban. Nézeteiért bebörtönözték, végül 1983-ban megvonták keletnémet állampolgárságát. Ezután Nyugat-Berlinben dolgozott újságíróként egészen a berlini fal leomlásáig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár