2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tulajdonrészt vásárol az állam a hódmezővásárhelyi Emlékpontban

2011. június 8. 17:42 MTI

Több mint 1,4 milliárd forint értékben tulajdonrészt és egyéb vagyonelemeket vásárol az állam a hódmezővásárhelyi Emlékpont - Fél Évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központban - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

Az Orbán Viktor miniszterelnök jegyezte kormányhatározat szerint a kabinet - azonnali határidővel - 1,493 milliárd forintot csoportosít át a költségvetésben a rendkívüli kormányzati intézkedésekre biztosított forrásból az Emlékpont támogatására, valamint tulajdonrész és egyéb vagyonelem vásárlására az Emlékpontban.

A mintegy másfél milliárd forintból 1,468 milliárdért "a kulturális és oktatási feladatokban történő hatékony állami részvétel kiterjesztése érdekében" az Emlékpontnak helyt adó ingatlanban a magyar állam tulajdonrészt, valamint egyéb vagyonelemeket vásárol. Ennek határideje a fenntartó hódmezővásárhelyi önkormányzattal megkötött megállapodást követően azonnal. Emellett felhívja a kormány Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztert arra, hogy intézkedjen a megszerzett ingatlannak és vagyonelemeknek az Emlékpontot működtető önkormányzat vagyonkezelésébe adásáról .A maradék 25 millió forintot az Emlékpont egyéb működési célú kiadásaira biztosítják. A kormány határozata a közzétételét követő napon lép hatályba.

A Délmagyarország március 1-jén - Lázár János fideszes polgármestert idézve - arról írt, hogy utólag támogatja az Emlékpont múzeum építését a kormány, 600 millió forintot ad ugyanis a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak; az intézmény működtetéséhez is hozzájárul évi 25 millió forinttal, vagyis a költségek felét fedezi a következő húsz esztendőben. A napilap a polgármester lakossági fórumáról beszámolva akkor azt írta, hogy ebből a pénzből a jövőben egészségügyi, oktatási és közszolgáltatási fejlesztésekre költ a város.

Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történetét bemutató Emlékpont 2006-ban épült 700 millió forintból. Tavaly uniós támogatással, 200 millió forintból galéria készült hozzá, és látogatóbarát fejlesztések is megvalósultak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár