2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Adományokkal mentenék az abó művészet ősi emlékeit

2011. június 12. 16:10

Régészek fogtak össze az abók ősi sziklaművészeti emlékeinek védelmében. Amennyiben az archeológusok által vezetett adománygyűjtés sikerrel zárul, regiszterbe gyűjthetik ezen alkotásokat.

Ausztráliában van a világ legtöbb sziklaművészeti emléke, ám ha ezeket nem dokumentálják és védik meg, akkor ezek fele eltűnhet a következő ötven évben. Három egyetem régészei ezért adományokat gyűjtenek, hogy felállíthassák a kontinens 15 ezer éves múltra visszatekintő nemzeti sziklaművészet regiszterét. Erre azért is van szükség, mert a művészeti alkotásokkal kapcsolatos információk jelenleg csak töredékesek: a meglévő nyilvántartások igencsak töredékesek.

Paul Tacon, a queenslandi Griffith Egyetem régésze mintegy 100 ezerre becsüli azon művészeti alkotások számát, amelyeket a városok és az ipar terjeszkedése, a vandalizmus és a klímaváltozás fenyegeti. Például a nyugat-ausztráliai Pilbara régióban a bányászat következtében több fontos művészeti emlék semmisült meg, míg más alkotásokat kiemeltek és áthelyeztek. Tacon szerint a probléma oka abban keresendő, hogy a kontinens lakóinak többsége nincs tisztában azzal, hogy a sziklarajzok és festmények az ország nemzeti örökségének és identitásának részei.

A csoport reméli, hogy adománygyűjtésük során legalább hatmillió ausztrál dollárra tesznek szert, amelyből szeretnék meghatározni a 100 legfontosabb sziklaművészeti helyszínt, ahol lézeres szkennelés után háromdimenziós digitális másolatokat készítenének a felbecsülhetetlen értékkel bíró emlékekről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár