2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Folytatódik Csobánc várának régészeti feltárása

2011. június 14. 10:07 MTI

Folytatódik a Balaton-felvidéki Csobánc tanúhegyen lévő vár régészeti feltárása, júliustól a háromszintes öregtorony alsó szintjének teljeskörű feltárását és a várudvar környezetének kiásását tervezik - tájékoztatta Németh Gyula várkapitány az MTI-t.

A Csobánc Váráért Alapítvány elnöke elmondta, hogy 2003-óta dolgoznak saját erőből a csobánci romok megmentésén, kitisztították és látogathatóvá tették a 300 éve leomlott erődítményt.

Az ásatások 2007-ben kezdődtek meg, akkor még csaknem méteres vízmosások nehezítették a várba való feljutást. A gyulakeszi alapítvány vezetője gazdag leletanyagra számít, a feltárást a veszprém megyei múzeum munkatársa végzi majd, de a régészeti segéderő biztosításához önkénteseket várnak. A július 2. és 8. között tervezett ásatás során az öregtornyot próbálják megmenteni a pusztulástól, a lehullott törmelék ugyanis maga alá temette az alsóbb részeket - mondta a várkapitány, hozzátéve, hogy eddig már 320 köbméternyi falszakaszt újítottak fel, és a rekonstrukciót régészeti munka előzte meg.

A Csobánc védett természeti értékének megőrzésére létrehozott egyesület több rangos hagyományőrző rendezvényt szervez, június 24-én a Csobánci Szentivánéjen a vártörténeti előadások mellett fegyver- és viselettörténeti bemutatót tartanak. Július 15-17 között tartják a Gyulaffy Napok Csobáncért című programsorozatot, amely a végvári hagyományőrzők legnagyobb hazai seregszemléjének számít, és ahol a Csík Zenekar és a Balkán Fanatik is koncertet ad majd. A rendezvény bevételeit a csobánci vár romjainak állagmegóvására fordítják.

A vár történetéről és az alapítványról a www.csobancvar.hu oldalon adnak tájékoztatást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár