2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új leletek kerültek elő a Parthenon lopott márványait szállító hajóról

2011. augusztus 22. 09:08

Noha a régészek nem találtak a Parthenonról származó márványokat az 1802-ben elsüllyedt hajó fedélzetén, számos olyan leletet hoztak felszínre, amely a 19. századi hajózási technikáról tanúskodik.

A 2011-es merülések során nem leltek a Parthenonról származó márványokra az elsüllyedt Mentor fedélzetén, viszont a kutatócsoport két antik ezüst- és egy bronzérmét is talált. Dimitris Kourkoumelis projektigazgató közlése szerint felszínre hozták a hajó személyzetének kerámia, üveg, és porcelán étkészletét, két pisztolyt, ágyúgolyót, egy iránytűt és más hajózási eszközöket.

A Lord Elgin által igen vitatható módon megszerzett parthenoni márványokat szállító hajó 1802. szeptember 17-én süllyedt el Kythira szigeténél; a vitorlás eredetileg Pireuszból haladt Anglia partjai felé, Málta érintésével. Értékes szállítmányát Elgin bérelt búvárokkal felszínre hozatta. Maga a hajóroncs változatlanul a régészek érdeklődésének középpontjában áll, ugyanis ha márványokat nem is, de a 19. századi tengerészetről árulkodó leleteket rejt a tengerfenéken nyugvó vitorlás. Először Jacques Cousteau ereszkedett le 1975-ben a roncsokhoz, majd még két alkalommal – 1980-ban és 2009-ben – kutatták búvárok a roncsot.

Thomas Bruce, ismertebb nevén Lord Elgin (1766-1841) brit diplomata volt, aki 1799-1803 között a hanyatló török birodalomba akkreditált nagykövetként szolgálta Nagy-Britanniát. Mivel a Lord igen érdeklődött az antik kultúra iránt, ezért a Parthenon márványainak jelentős részét leszedette egy tágan értelmezhető fermán (szultáni engedély) segítségével, és több részletben hajóval Angliába szállíttatta a szobrokat. Merész tette már a saját korában is sokakból megrökönyödést váltott ki, Lord Byron versben (Minerva átka) ítélte el az élelmes brit diplomatát. A gyűjteményt később megvásárolta az angol parlament, az egyedi kollekció jelenleg a British Museum büszkesége, de egyben éles görög-brit diplomáciai vita tárgyát is képezi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár