2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kálvin téri pillanatok

2011. augusztus 25. 16:01 MTI

A tér elmúlt 140 évét és részben jövőjét mutatja be számos fotó segítségével a metróépítés palánkjain látható, Kálvin téri pillanatok című szabadtéri kiállítás; a tárlat építése közben a Ráday utca felé vezető átjárót is kiszélesítették.

"Évek óta áldatlan állapotok uralkodtak a Kálvin téren, ezért leültünk a DBR Metro szakembereivel, akik nem tudták pontosan megmondani a metróberuházás várható elkészültének idejét" - idézte fel az előzményeket a tárlat csütörtöki sajtótájékoztatóján Ferencváros alpolgármestere. Formanek Gyula elmondása szerint egy civil kezdeményezés segített a helyzeten: Bakos László éppen ekkor kereste meg az önkormányzatot egy olyan szabadtéri fotókiállítás ötletével, amely a számtalan átalakuláson keresztülment Kálvin tér sorsát mutatná be.

Mint a projekt ötletgazdája és szervezője elárulta, rendkívül zavarta a teret és a Ráday utcát összekötő szűk "sikátor" látványa, ezért rendezettebb körülményeket szeretett volna. Az újjászülető palánkokra az elmúlt hetekben 36 darab, egy-nyolc felvételt tartalmazó tabló került ki, melyek képanyagát többek között a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárból, a Magyar Távirati Iroda Fotóarchívumából, a BTM Kiscelli Múzeumból, Budapest Főváros Levéltárából és a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményből válogatták. A gazdag összeállítás 1870-től napjainkig követi a tér épületállományának változásait, és néhány látványterven még a majdani metrómegálló képével is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Mint Drevenka Edit, a projektet támogató Aegon Magyarország pr igazgatója kiemelte, számos fotón lehet nyomon követni a cég Kálvin téri székházának történetét, de még a korábban ott állt kétemeletes épületet is megörökíti a kiállítás néhány felvétele. A palota eleve biztosítónak épült az 1910-es évek elején, először a Gazdák Biztosítóinak Szövetsége költözött be ide - emlékeztetett Drevenka Edit. Mint hozzátette, ekkor az alagsorban még az ügyfelek által látogatható vízgyógyintézet, a tetőteraszon pedig nap- és légfürdő üzemelt, majd a II. világháború után az Állami Biztosító vette birtokba az épületet.

A Ráday utca felé vezető átjáró az önkormányzat, a főváros és a környékbeli cégek, üzletek összefogásának eredményeképpen végül nemcsak szebb, de szélesebb is lett, a palánkok ugyanis mintegy fél méterrel távolabb kerültek a falaktól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár