2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem találták meg Franklin elveszett expedíciójának hajóit

2011. augusztus 31. 10:42

A kanadai régészek nem lelték nyomát a balsorsú Franklin-expedíció két hajójának, így a HMS Erebus és HMS Terror maradványai továbbra is ismeretlen hullámsírjukban nyugszanak.

A Parks Canada archeológusai hat napot töltöttek augusztusban a King William szigetről nyugatra fekvő terület átfésülésével, ahol a HMS Erebust és a HMS Terrort keresték.

Sir John Franklin két hajóval parancsnoksága alatt 1845-ban indult el az északnyugati átjáró keresésére, ámde a jég fogságába kerülhetett, ahol a felfedezőnek és a 128 fős legénységnek nyoma veszett. Számos kísérletet tettek a balsorsú csapat megtalálására, de mindeddig csak a résztvevők egy részének maradványait lelték meg. A befagyott expedícióval az éhség, skorbut, tuberkolózis, tüdőgyulladás és ólommérgezés gyilkos együttese végezhetett. A csontmaradványok analízise bizonyította azt is, hogy egyesek kannibalizmusra vetemedhettek az éhhalál küszöbén.

Az augusztus elején zajlott kutatások az eredetileg három évre tervezett projekt utolsó szakaszát fémjelzik. Marc-Andre Bernier, a Parks Canada víz alatti régészettel foglalkozó részlegének vezetője szerint korai lenne azt mondani, hogy a kutatást meghosszabbítják. A keresőhajó személyzete szonárral térképezte fel az óceán fenekét, viszont a kutatórobotot nem tudták üzembe helyezni.

"Reméljük, hogy jövőre képesek leszünk erre, azonban idén az utolsó pillanatban technikai problémába ütköztünk, így nem tudtuk használni a felmérés során" - tette hozzá Bernier. A szakember szerint noha végül nem találták meg a roncsokat, hasznos volt a kanadai parti őrség jégtörőjén megtett expedíció, mert segített a környék feltérképezésében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár