2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Törökországnak is megvan a maga "Elgin-márványa"

2011. szeptember 8. 10:47 The Independent

Törökország visszaköveteli az Isztambulban kiállított 1700 éves márvány szarkofág hiányzó fejrészét, amely jelenleg egy londoni múzeum alagsorában porosodik.

A török kulturális minisztérium felszólította a brit Victoria and Albert Museumot, hogy adja vissza az 1882-ben ellopott, 1700 éves, márványból készült szarkofág fejét. „A minisztérium szerint a márvány Törökországot illeti meg. Úgy véljük, hogy ha egy tárgyat elhoznak valahonnan, azt vissza kell szolgáltatni” – nyilatkozta Tolga Tuyluoglu, a londoni török kulturális és turisztikai hivatal igazgatója.

Sir Charles Wilson régész, anatóliai konzul volt az, aki 1882-ben eltávolította az i.sz. 3. századból származó Sidamara szarkofág fejrészét. Az isztambuli Régészeti Múzeumban látható síremlék az egyik legszebb és legismertebb ilyen jellegű emlék ebből az időből és típusból.

Sir Charles Palesztinában és Libanonban folytatott ásatásokat, mielőtt 1879-ben Anatóliába ment. A brit régész itt bukkant rá a szarkofágra, amelyet a fej eltávolítása után újra befedett, abban a reményben, hogy egyszer az egész műkincset meg tudja vásárolni. A fejrészen egy göndör hajú gyermek látható, amint válla fölött visszanéz; Sir Charles családja ezt később a V&A-nak adományozta, s jelenleg is itt található.

„Ez egy bonyolult helyzet” – fogalmazott Tuyluoglu. „Sok egyezmény van a két ország között. Tárgyalunk az ügyről” – tette hozzá a férfi. A török kormány tavaly kereste fel levélben a múzeum vezetését, de még mindig nem sikerült visszavásárolni a szarkofágot. Tuyluoglu elmondta: a kulturális minisztérium mindent elkövetett az „Elgin-márvány” visszaszerzéséért, de ezt egyáltalán nem a júniusi választások kampányfogása miatt tette.

Ha London a „görög útra” lép, s eláll a követelés teljesítésétől, akkor annak súlyos következményei lehetnek. Törökország ugyanis EU-tag kíván lenni, a művészeti és történelmi kapcsolat pedig a diplomácia fontos része, a kulturális dimenzió nélkül a csatlakozási tárgyalások nem tudnak elmélyülni – fogalmazott David Codling, a British Council munkatársa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár