2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kedah lehetett a világ első szultanátusa

2011. szeptember 15. 09:24

A legújabb régészeti felfedezések azt mutatják, hogy nem Malakka, hanem a kedahi birodalom lehetett a Maláj-félsziget első szultanátusa – jelentette be a Malajziai Egyetem kutatócsapata.

Újra kell írni a helyi történelemkönyveket, mivel a Malajziai Egyetem szakembereiből verbuválódott kutatócsapat szerint a kedahi szultanátus időben megelőzi Malakkát a Maláj-félsziget királyságainak sorában, s valószínűleg a világ legrégebbi szultanátusa lehet.

Az egyetem Centre for Global Archaeological Research (PPAG) munkatársai erre a megállapításra régészeti bizonyítékok, köztük egy i.sz. 110-ből származó olvasztókemence megtalálása után jutottak. A felfedezések között kitűnik egy mérnöki pontossággal megtervezett épület alapja, ami a négyzetek és körök egységesítésének koncepciójáról árulkodik.

Moktar Saidin, a PPAG igazgatója szerint a kormánynak is el kell ismernie azt a tényt, hogy a régió története Kedahban kezdődött. S. Gobikrishnan, a Lembah Bujang Kutatóközpont munkatársa amondó: a szövetségi kormány szándékosan titkolta el a Kedahra vonatkozó tényeket, hogy Malakkát kedvezőbb színben tüntesse fel.

A kutató szerint Merong Mahawangsa (hercegi nevén Maaran Mahavamsan), a kedahi birodalom alapítója Perzsiából, és nem Makedóniából származott. „Miután Nagy Sándor megnyerte a gaugamélai ütközetet, egy helyi hercegnőt vett feleségül: ő volt Shaher Ul Beriah. Maaran Mahavamsan pedig Shaher Ul Beriah leszármazottja volt” – mondta el Gobikrishnan.

Jóllehet Maaran Mahavamsan Perzsiában született, neve azt mutatja, hogy hindu volt. Kereskedelmi céllal Nagapattinamba utazott, ahonnan Kedahba ment, majd megalapította királyságát. Az itt talált feliratok szerint Maaran fűszerekkel kereskedett, birodalma pedig fontos kereskedelmi és termelői központ lett.

Gobikrishnan szerint Ganga Negara, Thaiföld, illetve Parameswara, Malakka alapítója is a kedahi szultanátus területéről származott. A kutató örül, hogy a szövetségi kormányzat úgy határozott: ideje lenne összegyűjteni a Bujang-völgyben talált régészeti leleteket. „Ez azonban nem elég. A kormánynak újra kell írnia a történelmet és a megfelelő elismerésben részesítenie Kedahot és a szultánt”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár