2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Maja uralkodónő sírját fedezték fel Guatemalában

2011. szeptember 27. 10:05 MTI

Maja uralkodónő végső nyughelyét fedezték fel Guatemalában, a kétezer éves temetkezést egy későbbi, mindössze 1300 éves sír alatt tárták fel. A felfedezésről az Antiquity című folyóiratban jelent meg tanulmány.

A krakkói Jagelló Egyetem régészei Petén tartomány északkeleti részén folytatnak ásatásokat, ahol Nakum ősi maja várost és környékét tárják fel.

Az 1300 éves sírban nyugvó halott a rágcsálóknak esett áldozatul. A gazdag sírmellékletből ítélve vezető pozíciót tölthetett be közösségében: túlvilági útjára jáde nyakéket adtak az elhunytra, amelyek a maják hite szerint a torkot védelmezték, de a sírban gyöngyöket, valamint díszes tőrt is találtak. Vélhetően egy nőről lehetett szó, erről tanúskodik egy parányi gyűrű, amely a sírban került elő.

Az alsó sírban nyugvó csontváz egy maja uralkodónőé lehetett, akinek fejét rejtélyes módon két cserépedény közé helyezték. Úgy véljük, hogy egyfajta mauzóleumot tárhattunk fel, ahová 400 éven át temetkeztek az uralkodócsalád tagjai - vélekedett Wieslaw Koszkul ásatásvezető régész.

Nakum városát Maurice de Perigny francia régész fedezte fel 1905-ben. A város az i.sz. 8-10. században élte virágkorát, a régészeti helyszín északi és déli szektorra osztható fel. Az északi városrész kevéssé feltárt, noha sok monumentális épület romjai találhatók a szektorban. A déli nagyobb kiterjedésű, itt található a fellegvár, valamint a 44 szobás palota, a központi tér körül emelt templomokat észak felé mutató háromszög alakzatba rendezték hajdani építőik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár