2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Babij Jar-i tragédia 70. évfordulójára emlékeztek Ukrajnában

2011. október 3. 18:39 MTI

A II. világháború történetének egyik legnagyobb tömegmészárlása, a Babij Jar-i tragédia 70. évfordulóján állami megemlékezést tartottak hétfőn, Kijevben.

Az 1941. szeptember 29-30. között a náci megszállók és ukrán kollaboránsaik által a Babij Jar-i vízmosásba lőtt csaknem 34 ezer zsidó áldozat emlékművénél Viktor Janukovics ukrán államfő, Mikola Azarov miniszterelnök és Avigdor Lieberman izraeli miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter helyezte a megemlékezés virágait.

Az államfő az évforduló alkalmából kiadott nyilatkozatában a múlt század egyik legszörnyűbb tragédiájának nevezte a tömegmészárlást. Hangsúlyozta, hogy "Ukrajna európai úton halad, a demokrácia, a humanizmus és a tolerancia elveire építve" társadalmát, amelyben nincs helye sem a rasszista erőszaknak, sem az agressziónak. "A sovinizmust, az idegengyűlöletet és a türelmetlenséget nem lehet csupán erőszakkal vagy politikai módszerekkel legyőzni. A harcot ezzel a gonosszal mindannyiunknak a lelkében kell megvívnia" - fejtette ki az ukrán elnök.

Babij Jar további tömeggyilkosságok színhelye volt egészen 1943-ig. Közel százezer embert végeztek ki ott. 1941 októberében még 17 ezer Kijevben maradt zsidó ember: jobbára idősek, gyermekek és nők váltak a náci terror áldozataivá. Rajtuk kívül öt cigánytábor lakóit, valamint politikai foglyokat, partizánokat és hadifoglyokat, köztük magyarokat és cseheket lőttek bele a Kijev észak-nyugati részén lévő szakadékba - írja a Korrespondent.net ukrán internetes híroldal.

A kijevi zsidó lakosság kiirtásának évfordulója szeptember 29-e, de a zsidó újév, a rós hasána miatt az állami megemlékezést október 3-ára halasztották.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár